Junqueras considera ERC “la casa d’acollida de tot l’independentisme”

0

El líder republicà ha demanat el vot de tot l’independentisme per al 20D a l’acte central de campanya

 

Esquerra Republicana no vol que l’independentisme es quedi a casa el proper 20D. En el seu acte central, celebrat aquest dissabte a Barcelona i que va estar conduit per la periodista Xantal Llavina, els principals candidats catalans en aquests comicis van demanar que “tothom surti a votar”, en paraules d’Alfred Bosch, diputat al Congrés fins fa pocs mesos i ara regidor a l’Ajuntament de Barcelona.

Bosch va apelar al sentiment independentista dels votants que poden fer bones les enquestes que diuen que ERC superarà en diputats a Madrid a la coalició de CDC, Democràcia i Llibertat. Al final del seu discurs, Bosch va interpretar un simbòlic traspàs d’acta de diputat a Gabriel Rufián.

També ERC ha posat l’accent en la pluralitat dins les seves files, punt que li fa més fort i obert envers els indecisos -clau en aquest 20D-. “Anem a Madrid a defendre als nous catalans i als vells”, va exclamar la número 4 per Barcelona al Congrés. “Hem de votar a l’única candidatura que reflexa el què és en realitat aquesta nació”, va continuar. Mai com ara s’havia sentit el castellà en els discursos i videos d’ERC. El partit ha entès que el darrer terreny a conquerir és l’àrea metropolitana de Barcelona i ja no és missió impossible com semblava fa poc.
Joan Tarda, en un missatge gravat -era a Madrid per participar al debat organitzat a La Sexta-, va esperonar “el vot del 27S” per fer fort l’independentisme a Madrid per “defensar la sobirania del Parlament català”. “La nit de cap d’any podrem celebrar la victòria del republicanisme i brindarem pel 2016, el primer any de la República”, va pronosticar en el seu missatge el número dos per Barcelona.

Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també va demanar que cap independentista es quedi a casa el 20D. “Els independentistes, quan veiem una urna, ens hi tirem de cap”, va recordar Rovira que va reconèixer ser conscient que alguns independentistes “no voten a les
eleccions espanyoles”. També va aprofitar la seva intervenció per criticar la “il•lusió efímera d’un referèndum que no es celebrarà”, com a qualificat la proposta de Podemos.

La diferenciació entre el que l’indepentisme entén com Estat espanyol i els “germans espanyols”, com anomenen a ERC als ciutadans d’aquest Estat també va ser comentada a l’acte. Va ser Santi Vidal, que encapçala la llista per al Senat, qui va afirmar que a Madrid va ERC “a ser educat. A dir adèu”. Vidal també va comentar als centenars de simpatitzants que s’havien donat cita al Pavelló Itàlia de la Fira que “ERC vol grup propi també al Senat”, algora que va mostrar-se totalment convençut que, una vegada independents, “Catalunya continuarà dins Europa”.

En una de les intervencions més esperades del vespre, Gabriel Rufián va començar lloant el treball de dos ‘companys’ de candidatura, Vidal i Tardà. Rufián, ‘nouvingut’ en ERC procedent de Súmate, va enviar un missatge positiu i triumfal als assistents. “Els hem guanyat!” va espetar al poc de començar el seu parlament.

No va estalviar Rufián en qualificatius en contra del govern espanyol. “A mes de mentirosos són uns miserables”, va comentar mentre parlava de l’atac a la immersió llingüística, “mentre l’Estat té 2,8 milions de nens passant gana”.

“Anem a Madrid a dir que qui sempre guanyava ara ha perdut”, va comentar un Rufián que es va sentir còmode en la ironia: “a Albert Rivera només li falta sortir a Bricomanía”.

També optimista és el líder del partit, Oriol Junqueras. “La victòria és imperativa per tots nosaltres”, va comentar tot marcant la voluntat “d’ampliar les fronteres del partit” per a que “tothom s’hi senti representat”. “ERC s’ha convertit en la casa d’acollida de tot l’indepentisme”, creu Oriol Junqueras, que acusa a la resta de partits de “deixar de ser útils pel país”. Com Rufián, va acabar la seva intervenció advertint que ERC “no es deixarà enganyar per una proposta de referèndum impossible”.

ERC afronta, doncs, la darrera setmana de campanya amb confiança i l’objectiu d’atraure el total del vot independentista. És el tot o res d’ERC, perquè, tal com adverteix Oriol Junqueras, els republicans “no negociaràn” a Madrid res que no sigui la independècia de Catalunya.

Compartir
Article anteriorSer Ciutat Literària, una “oportunitat enorme” per Barcelona
Article següent(2-2) El Barça torna a regalar dos punts al tram final
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]