C’s proposa incorporar el copagament en serveis essencials

0
Albert Rivera, líder de Ciutadans
Albert Rivera, líder de Ciutadans|Europapress
Albert Rivera, líder de Ciudadanos
Albert Rivera, líder de Ciudadanos // Carlos Delgado

Una iniciativa profundament neoliberal amb l’ombra econòmica de fons

Ciudadanos, el partit liderat per Albert Rivera, té previst incorporar en el programa electoral per les eleccions generals el mecanisme de copagament per la prestació de serveis essencials, com sanitat o educació. Aquesta proposta, que ja es va incloure en el programa de C’s a les eleccions catalanes, va passar inicialment desapercebuda per l’opinió pública.

Concretament, la proposta es basa en que les “comunitats que decidissin augmentar els catàlegs de serveis” ho haurien de fer mitjançant el copagament. En altres paraules, això significaria que qualsevol millora de la sanitat a escala autonòmica hauria d’anar a costa directament del ciutadà que en fes ús (o bé mitjançant nous impostos), cosa que suposaria una nova erosió de l’Estat del Benestar.

Francisco De la Torre, número 2 de C’s a les llista de Madrid, ha posat més llum a aquesta qüestió: “si una CC.AA. vol donar més serveis, haurà de demanar aquest esforç als ciutadans”. Fos com fos la forma amb la qual la CC.AA. hauria de finançar aquest ‘luxe’, la iniciativa implicaria un retrocés de la cobertura de serveis públics.

La proposta de reforma podria tenir com a fonament la diferència en despesa pública per càpita entre comunitats autònomes (pel que fa a sanitat, educació i protecció social). Així, per exemple, segons un estudi de la Fundación BBVA, l’any 2013 el País Basc va invertir 1.562 euros per habitant en sanitat, mentre que Andalusia en va destinar 1.104.

Tot i això, la lògica de la qüestió va més enllà: en aquest cas, per què penalitzar les comunitats que inverteixen més recursos en oferir serveis bàsics? Aquí acostuma a aparèixer la justificació clàssica del ‘free-rider’: els governs autonòmics gasten més del que poden. Aquest argument però sembla de nou poc justificat, ja que (tornant de nou a l’àmbit sanitari) totes les comunitats han reduït les seves partides en sanitat (entre un 4% i un 20% en només 4 anys, segons un informe de FUNCAS), un canvi força notable atesa la importància del sector.

En realitat, no es pot obviar que penalitzar els governs que presten més serveis tindria una repercussió positiva en les arques estatals, amb la qual cosa es podria fer front a l’elevat dèficit públic que pateix l’Estat espanyol.

 

Crítiques de totes bandes

Pedro Sánchez ha aprofitat per reivindicar-se com la millor opció per fer front a la vella i la nova dreta (en referència a PP i C’s), criticant que “la fórmula Rivera és igual que la fórmula Rajoy, és a dir, retallades i desigualtat”.

Al mateix temps, també el Partit Popular s’ha mostrat contrari a la iniciativa del partit de Rivera. El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ha qualificat la proposta d’inacceptable”, ja que a la pràctica portaria a “una sanitat per a pobres i una altra per a rics”, per la qual cosa ha demanat que Rivera faci “una reflexió” i no inclogui aquest element al seu programa.