L’Autoritat Fiscal contradiu el ministre Montoro i afirma que la culpa del dèficit no es de Catalunya, sinó de l’Estat

Quan el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar que el dèficit de l’Estat passava un punt l’objectiu marcat, no va dubtar en culpar a dues comunitats: Catalunya i el País Valencià, en ser, en teoria, les que més s’havien desviat de l’objectiu imposat per Hisenda. Pocs dies després, des del propi ministeri critiquen que l’anàlisi de Montoro és “simplista”. Ho diu Cristina Herrero, directora d’anàlisi de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef).

L’Airef, una entitat independent creada a petició de la Unió Europea, controla el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària. Contra el que diu el ministre Montoro, l’Airef recorda que les comunitats a les que acusa estan “infrafinançades”, el que els deixa sense marge per reduir la despesa o per incrementar els ingressos. Per contra, li recorden al ministre que qui més marge té és l’Estat i, per tant, no es pot demonitzar Catalunya.

Un òrgan ofegat

El president de l’Airef, José Luís Escrivà, va aprofitar el seu informe per criticar la situació d’ofegament a la que està condemnant el ministeri de Montoro a aquesta Autoritat. Reducció de pressupost i traves en el seu treball són les principals dificultats amb les que es troben. Escrivà lamenta que no té mitjans suficients per fer feina i demana més “transparència” al ministeri, al que acusa de ser més opac que les autonomies a les que Montoro no dubta en acusar dels mals econòmics de l’Estat.

 

Compartir
Article anteriorCicle de conferències ‘Àfrica com a relat’ al CCCB
Article següentDona morta amb signes de violència a Tarragona
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]