La CUP confia que la Mesa del Parlament no escolti al TC

0
CUP referèndum independència Catalunya
Eulàlia Reguant (CUP), al Parlament | Foto: Europa Press

Els anticapitalistes confien que la Mesa del Parlament inclogui al proper Ple les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha afirmat que esperen que la Mesa del Parlament escolti la petició del seu grup i de JxSí i inclogui les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent al Ple de la setmana que ve, al marge de la resolució del Tribunal Constitucional (TC).

La diputada ha recordat que aquest divendres és el dia que la Mesa del Parlament registra l’ordre del dia, i espera que reculli llavors el nou punt, després que l’òrgan reunit aquest dimarts decidís “prendre nota” de la petició sense concretar què faria.

Per aquest motiu, Reguant no considera que s’hagi de tornar a reunir la Mesa per prendre la decisió: La petició està feta, la Mesa ha pres nota i només queda redactar l’ordre del dia del Ple, que normalment es presenta divendres.

Les conclusions de la comissió del procés constituent aposten per impulsar un “procés constituent” català que té per objectiu la desconnexió de Catalunya de la resta de l’Estat espanyol.

La falta de concreció de la Mesa sobre si les inclourà o no en l’ordre del dia arriba després que el Tribunal Constitucional advertís que l’activitat de la comissió havia de sotmetre’s “al compliment de les exigències de la Constitució” i no podria dirigir-se a l'”obertura d’un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura Constitució catalana i de l’Estat independent”.

Per a Reguant, la resolució del TC no té legitimitat després d’altres decisions que ha pres, com tombar articles de lleis catalanes encarades a pal·liar la situació d’emergència social: “Demostra una vegada més que no s’ha preocupat pels drets fonamentals”, ha dit.

Per a la diputada cupaire Mireia Boya, que també ha participat en la roda de premsa, elevant les conclusions al Ple “es demostrarà que la legitimitat per prendre decisions a Catalunya no és del TC ni de l’Estat central, sinó del poble català”, i s’ha mostrat indiferent a les conseqüències que puguin arribar per part del tribunal.

Segons fonts parlamentàries, una de les vies que té la Mesa per aconseguir que les conclusions es debatin al Ple és “delegar la seva responsabilitat als diputats” de l’hemicicle: Aquest divendres no inclourien el punt en l’ordre del dia, però al començament del Ple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podria sotmetre a votació si s’inclou”. Reguant ha dit que prefereixen optar per la primera via, perquè no veu necessitat de buscar alternatives al tràmit ordinari: “La resolució del TC ens importa poc”.