CUP consens referèndum
Els responsables de la CUP han fet aquesta crida a tots els partits | Diari Català (foto: EP)

Els portaveus del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat i Núria Gibert, han exigit la creació d’un òrgan de coordinació del referèndum format pel Govern, el PDeCAT, ERC, CUP, els ‘comuns’, Demòcrates i les entitats sobiranistes.

Ho han anunciat en una conferència política després de constatar que les reunions que mantenien setmanalment amb PDeCAT i JxSí no han donat els fruits que ells esperaven i després de les “declaracions i contradeclaracions partidistes” d’ambdues formacions en els mitjans i a través de filtracions.

A més, han exigit que es doni a la consulta les garanties que fixa la comissió de Venècia perquè sigui un referèndum a l’ús: garanties del vot a l’estranger, en col·legis i amb funcionaris, i amb una campanya d’almenys quinze dies, amb cobertura per part dels mitjans públics.

“No hi ha pla B que valgui. No hi ha avanç electoral que valgui, seria una derrota en tota regla o un engany amb totes les lletres. No hi ha adjudicació de culpa a l’un altre que valgui. Tot el Govern ha de treballar junt pel referèndum i no hi ha full de ruta sobiranista alternatiu al referèndum que valgui”, ha advertit Arrufat.

Per als ‘cupaires’ les reunions no han estat satisfactòries: “Els calendaris s’han anat retardant a conveniència i les signatures posposant-se. Les licitacions evitant-se. El Govern no ha concretat les propostes”, ha dit i ha assumit que les trobades de coordinació setmanals han deixat de ser vàlides i, per tant, els donen per resolts.

Per això, en la línia del que exigeix l’ANC, demanen la creació d’aquest nou òrgan de coordinació que s’haurà de reunir periòdicament i fer un seguiment de tots els mecanismes i garanties que han de permetre el referèndum.

“Un òrgan que hauria de tenir com a única lleialtat el compliment de la voluntat d’autodeterminació, sense futuribles, partidismes ni ambigüitats”, ha advertit Gibert, que també ha exigit que sigui transparent, clar i diàfan, sense deixar espai als interessos de partit, que consideren que generen confusió entre la ciutadania.