La CUP diu que seguirà lluitant i cremant per la llibertat de Catalunya

0
comissions Ferrovial
Salellas demana la compareixença de Mas pel cas Palau | Diari Català (foto: EUropa Press)

Benet Salellas ha respost aquest dimarts a les actuacions judicials iniciades per la crema de banderes, fotos del Rei i pàgines de la Constitució en la manifestació de l’esquerra independentista durant la Diada assegurant que continuaran “lluitant i cremant” per reivindicar la llibertat de Catalunya”.

Des de la reivindicació del dret a la llibertat d’expressió com del dret a la llibertat del nostre poble continuarem lluitant, cremant i tot el que considerem necessari per a la llibertat del nostre poble“, ha dit en declaracions als periodistes als passadissos del Parlament.

Salellas ha recordat que és una pràctica que la CUP ha realitzat històricament com a moviment independentista: “A més, en un país on el foc forma part de la cultura popular, és un instrument polític que hem usat moltes vegades i que continuarem utilitzant”.

El diputat ‘cupaire’ ha insistit que els fets estan enquadrats en la llibertat d’expressió pel que fa a estàndards internacionals es refereix, i ha ironitzat: “Sabem que en una monarquia a la turca com és la democràcia espanyola, pot ser que hi hagi drets rebaixats”.

Salellas s’ha referit a la crema de fotos del Rei del 2007 per la qual l’Audiència Nacional (AN) va condemnar els autors i la Sala d’apel·lacions i el TC van ratificar la condemna, però aquests dos organismes van emetre un vot particular considerant que “la crema de fotografies entra dins de la llibertat d’expressió”; un vot que van sustentar cinc membres del Sala i quatre del TC, ha incidit.

Després, ha relatat el diputat anticapitalista, es va elevar al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg que va admetre a tràmit “una demanda contra el Regne d’Espanya, precisament per vulneració del dret de llibertat d’expressió”.

Després d’aquest cas, el 2007, hi va haver una tanda de crema de fotografies per tot Catalunya “que va desbordar totalment les institucions” i que ha recordat que tots els processos judicials que s’han obert van acabar en absolució o arxiu.

“L’Estat va veure, que el desbordament popular feia ineficaç la seva posició repressiva”, ha explicat Salellas que ha defensat que aquesta és l’única resposta possible, de manera que ha advertit que en el cas que ho considerin necessari tornaran a respondre col·lectivament per guanyar com altres vegades, ha assegurat.

El paper dels mossos

Salellas titlla de lamentable la resposta del Govern després de les manifestacions que hi ha hagut en la Diada, que ha qualificat de democràtiques i massives: “Les ignora i la seva única resposta és fiscalia i repressió”.

Ha assegurat que aquesta repressió ve de l’anomenada ‘Llei Mordassa’, que el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, no ha de ser el que defineixi la llibertat d’expressió, i que aquesta mateixa llei es va utilitzar per posar en qüestió la llibertat d’expressió del Parlament en la resolució independentista del 9 de novembre del 2015.

A més, recorda que en els fets del 2007, els atestats dels Mossos d’Esquadra, han estat molt més “exhaustius i incriminatòries” que els de la resta de cossos.

“Demanem a Interior que no fa falta que siguin els primers de la classe en repressió a la dissidència política i que ha de saber definir quin és el seu paper quan es tracta de defensar drets fonamentals”, ha tancat.

Després d’atendre als mitjans, el compte de Twitter oficial de la CUP ha penjat una foto del rei vestit de militar, boca a sota amb el missatge: “Les catalanes i els catalans no tenim rei! #porlarepública”.