Què passaria si la CUP es declarés il•legal?

0
Antonio Baños, a l'entrada del TSJC | Foto: Twitter
Antonio Baños, a l'entrada del TSJC | Foto: Twitter
Antonio Baños, a l'entrada del TSJC | Foto: Twitter
Antonio Baños, a l’entrada del TSJC | Foto: Twitter

El professor de la UPF Albert Aixalà dóna resposta a què passaria en un hipotètic cas d’il·legalització de la CUP

Avui Miguel Bernad, secretari general del sindicat Manos Limpias ha demanat il·legalitzar la CUP per ser un grup “criminal”. Davant la proposta del sindicat ultradretà es planteja la incògnita de quin seria el panorama si la CUP s’acabés declarant il·legal.

Albert Aixalà, professor de Política Espanyola i Catalana de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha sigut contundent amb la proposta del sindicat: “no passarà”, ha explicat. La proposta de Manos Limpias, a banda de no tenir fonaments –ja que la CUP no està implicada amb cap organització terrorista ni criminal-, va en contra dels 336.375 vots favorables a la CUP a les eleccions del passat 27S.

Davant la impossibilitat que aquesta demanda es materialitzi, ens plantegem la hipotètica situació en què el partit fos declarat com a il·legal. Què passaria?

“Encara que s’il·legalitzés la CUP, les deu cadires al Parlament seguirien sent ocupades per Antonio Baños, Anna Gabriel i la resta”, afirma Aixalà. “Els escons són personals i no es poden suprimir, encara que deixin de pertànyer al partit polític”, diu el professor de la UPF, que ha comparat l’hipotètic cas de la il·legalització de la CUP amb la il·legalització de Batasuna, de l’esquerra abertzale, l’any 2003. Batasuna va ser declarada il·legal per ser considerada el braç polític de l’organització terrorista ETA, un cop dissolta va renéixer sota el nom d’altres partits. “Feta la llei, feta la trampa”, recorda el professor Aixalà. “Si la CUP fos declarada il·legal s’hauria de dissoldre, però només caldria canviar el nom del partit –els militants podrien ser els mateixos- per poder-se presentar a les properes eleccions, però en tot cas, la CUP no podria perdre de cap manera els escons que ha obtingut en aquestes últimes eleccions”.