La CUP insisteix en la pujada de l’IRPF per aprovar els pressupostos

0
CUP referèndum independència Catalunya
Eulàlia Reguant (CUP), al Parlament | Foto: Europa Press

Eulàlia Reguant valora positivament un possible increment de l’IRPF a les rendes superiors als 90.000 euros

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant ha assegurat aquest dilluns que la pujada del tram autonòmic de l’IRPF a les rendes més altes és un dels “elements bàsics” perquè el seu partit doni suport als Pressupostos que prepara el Govern.

En una entrevista a RAC 1, Reguant ha valorat positivament que la pujada es pugui produir a les rendes superiors als 90.000 euros anuals perquè creu que estan molt per sobre del salari mitjà, tot i que ha destacat que els Pressupostos haurien d'”abordar la totalitat del sistema fiscal”, més enllà de l’IRPF, perquè sigui més redistributiu i equitatiu.

Segons publica El Periódico, ERC estudia augmentar l’IRPF a les rendes per sobre dels 90.000 euros, crear un tram nou fins a 120.000 euros, que tindria un augment de 3 punts, i amb això disminuir la càrrega fiscal als qui guanyen menys de 17.000 euros, més d’1,6 milions de contribuents.

Sobre si una hipotètica pujada d’impostos podria provocar un canvi de residència fiscal de les rendes altes, Reguant ha assegurat que no pot ser excusa per no fer canvis en els impostos, i ha remarcat que les rendes mitges i baixes a Catalunya estan “sobrecarregades”, mentre les altes se situen per sota de la mitjana espanyola.

Segons la seva opinió, els Pressupostos haurien de visualitzar “el canvi de polítiques” respecte al Govern anterior, però ha recalcat que la seva aprovació no està relacionada amb l’acord de governabilitat amb JxSí perquè opina que no són “el tronc central de la legislatura” com creu que és la creació d’Estructures d’Estat per avançar cap a la independència.

Reguant ha exigit que els comptes públics catalans serveixin per avançar cap a la independència i ha insistit que haurien d’incorporar les lleis catalanes suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) com la de pobresa energètica, dipòsits bancaris i energia nuclear.

Sobre les diferències al Govern per si és convenient o no pujar impostos, la diputada de la CUP ha sostingut que el seu partit negocia amb membres de JxSí sense fer distincions sobre si pertanyen a ERC o CDC.