La CUP manté l’esmena als pressupostos

0
CUP pressupostos
Diputades i diputats de la CUP en sortir de la reunió pels pressupostos| Foto: Europa Press.

El Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària de la CUP han decidit en la votació mantenir l’esmena a la totalitat dels pressupostos

La reunió extraordinària del Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària (GAP) de la CUP va acabar després de quasi tres hores amb la ratificació del que venien defensant tota la setmana: no retiraran l’esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat. L’Executiu els hi va presentar una oferta d’última hora, però van recordar que no n’hi havia prou.

Els resultats de la votació quedaven amb 29 persones que havien votat a favor de mantenir l’esmena a la totalitat i 26 que havien votat per retirar-la, a més de tres abstencions. Així, al ple d’aquest dimecres, el Govern no tindrà soci parlamentari pels pressupostos i no tiraran endavant per no tenir prou vots. La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, en comunicar la decisió va deixar clar que “la CUP en cap cas veta res”.

Des de la formació anticapitalista han assenyalat la voluntat de “treballar conjuntament” per a què hi hagi uns pressupostos per a 2016 o, si més no, per l’any 2017. Reguant ha remarcat que el Govern tindrà “tota l’estabilitat” si desplega la declaració independentista que es va aprovar el 9 de novembre passat.

El diputat anticapitalista Albert Bortran ha fet una crítica a la manera que ha tingut el Govern d’enviar les ofertes amb noves propostes, ja que es van enviar tard i no van tenir temps de debatre-les amb les assemblees terriorials. A més, ha afegit que “jutgem negativament que es presentessin els pressupostos sense haver-los negociat i acordat abans”.

Les principals raons de la CUP per mantenir l’esmena a la totalitat dels pressupostos giren al voltant dels diners destinats a la despesa social i la manera en què el Govern ha decidit fer front tant al límit de dèficit marcat per l’Estat espanyol i els impostos suspesos pel Tribunal Constitucional.

Després de la reunió, Reguant va insistir en què “la legislatura no s’acaba” i que no serà l’única discrepància que es Junts pel Sí i la CUP es trobin en el camí cap a la “república catalana”. Tanmateix, ha volgut deixar clar que la formació continuarà garantint l’estabilitat parlamentària per desplegar el full de ruta independentista.