La CUP no accepta mantenir el monument de Tortosa

0
Monument Tortosa franquista
Monument franquista a Tortosa | Foto: Wikimedia

Els cupaires han anunciat que no acataran el resultat de la consulta on més del 60% dels votants van optar per conservar el monument franquista

La CUP de Tortosa (Tarragona) ha assegurat que no acata el resultat de la consulta popular sobre el monument franquista del riu Ebre en què va guanyar l’opció de conservar el monòlit i ha considerat que el procés participatiu “no s’hauria d’haver fet mai”.

En un comunicat d’aquest dilluns, la formació ha explicat que treballarà “per retirar el monument franquista, reformat o no, si és possible per la via judicial”, i ha acusat l’alcalde, Ferran Bel (CDC), d’haver orientat la consulta perquè el monument no es retirés.

“Ens avergonyeix profundament que l’alcalde de Tortosa aposti públicament per mantenir un monument feixista. És intolerable la imatge que s’ha donat de Tortosa a Catalunya i ell n’és el màxim responsable”, consideren.

També l’acusen d’actuar de manera “prepotent i caciquil, promovent una imatge dels tortosins que no es correspon amb la realitat”, i lamenta que els grups municipals d’ERC, Movem-ICV i PSC avalessin la consulta.

La CUP de Girona demana retirar els títols a Franco

La CUP Nord-Oriental, assemblea de la formació a la província de Girona i el departament francès dels Pirineus Orientals, ha demanat aquest mateix dilluns que es retirin els títols honorífics que Franco i sis càrrecs de la dictadura ostenten a la Diputació de Girona.

En un comunicat, ha criticat que el ple de la corporació del 18 de febrer del 1944 va nomenar president d’honor de la Diputació el “genial cabdill que regeix els destins d’Espanya” i que, durant la dictadura, es va atorgar la Medalla d’Or de la Província a diversos càrrecs del règim.

Es tracta del ministre de l’aire José Lacalle, el capità general de Catalunya Alfonso Pérez, els ministres Gonzalo Fernández de la Mora i Luis Carrero Blanco, a més de l’expresident de la Diputació Juan de Llobet i del governador civil Victorino Anguera.