La CUP s’obre a parlar dels pressupostos

0
Anna Gabriel
La diputada de la CUP, Anna Gabriel, durant un acte del partit | Foto: Europa Press

Anna Gabriel assegura que parlaran del suport als comptes si veuen al president amb voluntat de culminar el procés independentista

La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha assegurat que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demostra voluntat de culminar el procés independentista a la reunió que mantindran els pròxims dies, la CUP s’obrirà a abordar els Pressupostos del 2017: “Si és així, l’endemà mateix podem parlar de pressupostos”, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Ha explicat que la Conselleria d’Economia els ha ofert començar a discutir les finances públiques: “Però nosaltres plantegem que primer teníem ganes d’abordar la qüestió de confiança i saber que té la voluntat de continuar la legislatura conjuntament i amb els objectius que ens marquem al començament”.

Gabriel considera que el full de ruta que va redactar JxSí amb vista a les eleccions del 27S -a la qual ells es van adherir- requereix d’una “actualització” que, segons la seva opinió, passa per incloure un referèndum unilateral d’independència (RUI) en el segon trimestre del 2017, el que plantejaran a Puigdemont i que considera que ha d’anar dirigit al conjunt de la societat catalana. “Estem convençuts que, lluny de ser una exigència, una condició o una aposta partidista, el referèndum no és patrimoni de ningú ni pot ser-ho, perquè és un instrument de radicalitat democràtica que formaria part de l’agenda política d’un país i és propietat de tots”, ha afegit.

 

Modificar el full de ruta pel RUI

Gabriel és conscient que el RUI no estava en el full de ruta, però aclareix que després de les eleccions catalanes són moltes les veus que, com ells, consideren que el percentatge obtingut en uns comicis que es van plantejar com plebiscitaris de la independència no van aconseguir l’objectiu marcat en vots. “Es llegeix que el ‘no’ no és majoritari, però no podem presentar-nos al món explicant que hem superat el 50%, que és allò homologable en dret internacional per constatar que hi ha una majoria social que reivindica la secessió d’un Estat”, ha argumentat.

Per això, malgrat que el RUI no estava en el full de ruta, “ha anat guanyant força la necessitat d’habilitar un mecanisme que posi sobre la taula la majoria clara, i sobretot vinculant, amb el qual podem dilucidar i constatar que hi ha una majoria social que vol la independència”.

 

Mantenir-se en un calendari de 18 mesos

Per a la CUP el full de ruta preveia culminar el procés en 18 mesos i no veuen motius per alterar aquest calendari perquè ho veuen factible; per això no preveuen posposar el referèndum, tot i que Gabriel ha assegurat que si el president té “una proposta alternativa”, l’escoltaran.

La diputada assegura que la seva voluntat no és “enganyar a ningú i fer veure que l’endemà d’un referèndum o d’una eventual declaració unilateral d’independència” Catalunya serà independent, perquè si els ciutadans opten per la independència en un RUI s’iniciaria un camí de consolidació de l’autoritat suficient per fer valer aquests resultats.

Segons el parer de Gabriel, s’iniciaria llavors un camí de recuperació de sobiranies, de control sobre infraestructures, assumptes públics i internacionals, i això requerirà “molt treball, intel·ligència i determinació, molt convenciment, activació institucional i popular: Com el camí és llarg no té sentit que ho dilatem més”.

 

Reunió concloent

En referència que a JxSí s’han escoltat diferents opinions sobre la inclusió del Rui en el full de ruta, Gabriel espera aclarir totes les incògnites en la seva trobada amb Puigdemont: “Entenem i confiem que, quan ens trobem amb Puigdemont, sí ens farà arriba l’opció definitiva del grup parlamentari de JxSí i del Govern sobre quina és l’aposta per al que queda de legislatura”.

Assegura que en els matisos dins de JxSí hi ha veus a favor del Rui, fins i tot del PDC o pròximes a ells, i també d’ERC: “Quan el senyor Junqueras diu que estarien disposats a incloure una partida per al referèndum en els Pressupostos, entenem que el pas d’acceptació ja està fet”.