Cursa solidaria del Projecte TransDiabetes

0
Cursa TransDiabetes | Diari Català
Foto: Projecte TransDiabetes
Cursa TransDiabetes
Foto: Projecte TransDiabetes

Barcelona i rodalies acull una cursa de relleus dintre del Projecte de la TransDiabetes

El dia 18 d’octubre, la ciutat de Barcelona i rodalies van participar en el projecte de la ‘TransDiabetes’, una cursa de relleus que es desenvolupa per tota la geografia espanyola i que ja ha unit (i seguirà unint) diverses poblacions. Els organitzadors calculen que hi participaran unes 3.000 persones i consisteix en una cursa on els atletes s’aniran passant entre ells un cercle blau, símbol de la diabetis des de 1991.

A Barcelona la cursa del projecte de la ‘TransDiabetes’ va començar al cercle blau que va arribar provinent de València i va començar el seu camí a les 5:00h de la matinada del diumenge a Collbató amb direcció a la muntanya màgica de Montserrat. Tomàs Fuertes Pardo, diabètic tipus 1, va recórrer en solitari més de 13 quilòmetres amb el cercle blau, coronant el punt més alt de la muntanya, Sant Jeroni amb 1.236 metres d’altitud, a les 7:36 del matí, des d’on va veure sortir el sol. Posteriorment va continuar la ruta fins a arribar a l’Abadia de Montserrat, on va arribar 3 hores i 47 minuts després d’haver iniciat la ruta. Allí l’esperava Carlos Molina, diabètic tipus 3, qui va ser l’encarregat de fer el primer relleu i transportar el cercle blau amb moto fins a Barcelona.

A les 16:00h de la tarda el punt de trobada per al gruix de tota la concentració va ser la plaça de la Sagrada Família, des d’on els participants van seguir el carrer Marina fins a arribar a la plaça dels Voluntaris Olímpics, on va tenir lloc el fi de festa amb l’actuació del grup de ball contemporani de la Marina, diabètica tipus 1, i la seva directora. Després, tothom va treure el berenar saludable que cadascú havia portat de casa seva mentre ‘Nono’, pallasso viatger, va amenitzar la tarda, va fer jocs pels més petits i va arrencar somriures a petits i grans. Finalment, la Laia, la Rosa i la Noa, totes tres amb diabetis tipus 1, van llegir un manifest amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones que viuen amb diabetis i les seves famílies. Durant tota la tarda, el cercle blau va ser transportat per algun dels integrants de la marxa i va anar passant de mà en mà, igual que ‘Diguan’, que també va estar present a l’acte. Abans de marxar cap a casa cadascun dels participants va recollir els obsequis que des de les diferents empreses col·laboradores i des de l’Associació de diabètics de Catalunya, que també es va sumar a l’acte, es van fer arribar a l’organització.

La iniciativa de la ‘transdiabetes’ surt del grup de Facebook ‘Noches sin Dormir’ i representa perfectament els valors que defensen les persones amb diabetis i les seves famílies en la seva lluita diària: constància, voluntat, esforç, tenacitat, col·laboració, altruisme i ganes de donar a conèixer i sensibilitzar la societat i l’opinió pública del que suposa viure i conviure amb diabetis. Que les xarxes socials han canviat la manera de comunicar-nos i relacionar-nos és evident i fa molt temps que ho sabem, que a més, ajudin a difondre què és la diabetis i com es pot ser feliç tot i patir-la és un petit de gegant que en un futur no molt llunyà pot canviar la vida de moltes persones.

Ara el cercle blau marxa ja cap a Lleida on el dia 8 de novembre es passejarà per la capital del Segrià amb el mateix entusiasme que ho va fer abans per València i Barcelona, última parada abans d’arribar el dia 15 de novembre a Madrid, per finalitzar el seu viatge en el Dia Mundial de la Diabetis on es retrobarà amb tots els altres cercles blaus que han recorregut la resta del territori espanyol.