Es reprenen les negociacions sobre el Brexit a Brussel·les

0
David Cameron brexit UE Consell Europeu
El primer Ministre, David Cameron, en una foto d'arxiu | Foto: Srdjan Zivulovic/ Reuters.

En el darrer dia del Consell Europeu, es tornen a reprendre les negociacions entre Brussel·les i Regne Unit per a evitar que el país surti de la Unió Europea

Ahir van començar les negociacions d’Europa amb el primer ministre David Cameron per establir els punts de l’acord que aconseguiran que el britànic faci campanya pel sí – és a dir, permanència – en el referèndum que es farà al Regne Unit per saber si segueixen o no dins la Unió Europea.

Aquestes negociacions s’emmarquen dins el Consell Europeu, que acabaran avui a la nit i de les quals hauria de sortir un pacte ferm. Les primeres negociacions entre els líders dels països de la UE juntament amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, han acabat passades les cinc de la matinada amb “progressos” però “amb molt per fer”.

Durant aquesta jornada s’han reprès les converses, amb les quals s’han d’esclarir quines concessions es donen al Regne Unit per aconseguir que David Cameron faci campanya per la permanència dins la Unió Europea. Fa unes setmanes, el Consell Europeu i la Comissió Europea van proposar a Cameron un “fre d’emergència”, que consisteix en tenir la possibilitat de discriminar persones que treballin al país en funció de la seva nacionalitat.

A més, també s’inclou que es pugui oposar a les iniciatives legislatives europees. Els 27 països membres tenen especial interès en aprovar quan abans un acord que faci més probable que el Regne Unit segueixi formant part de la Unió Europea, però no tots els estats estan d’acord en les concessions.

De fet, el fre d’emergència incompleix els principis de la Unió Europea i s’haurien de canviar dos reglaments, el que s’hauria d’aprovar al Parlament, on hi ha més reticències a les concessions per a Cameron. Regne Unit té el suport explícit d’Alemanya, ja que el discurs de David Cameron contra les persones migrants està en la línia de l’opinió pública alemanya, que demana des de fa temps un enduriment de les polítiques.

En canvi, David Cameron s’ha trobat amb els obstacles, bàsicament, de tres països: França, Bèlgica i República Txeca. Els estats no estan d’acord en què puguin decidir si oposar-se o no a les iniciatives legislatives europees. Pel que fa a la restricció dels drets de les persones d’altres nacionalitats, no s’hi han mostrat ni a favor ni en contra, tot i que la reticència és generalitzada. Ara bé, cap dels estats membre ha amenaçat amb el veto.

Tot i que el pacte s’ha de tancar avui, no està gens clar que hi hagi un acord ferm al final de la jornada. Aconseguir aquest acord o no suposarà comptar amb el primer ministre David Cameron defensant quedar-se a la Unió Europea o fent campanya pel no al referèndum que en principi se celebraria el pròxim 26 de juny.