La corrupció i els pactes marquen un debat sense ànima

0
Debate a 4 26J
Els quatre candidats a la presidència, abans de començar el debat | Foto: Europa Press

El “debat històric” a quatre queda en poc més que una reafirmació d’arguments a causa d’un paper limitat dels moderadors

Els quatre principals candidats a la presidència del govern espanyol el proper 26 de juny, Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, es van enfrontar aquest dilluns a la nit en un debat electoral històric en el que malgrat les posicions no han variat massa respecte als discursos previs, va servir per veure un discurs més moderat i tranquil respecte anteriors debats i cites al Congrés. Només quan es va parlar de corrupció tots quatre es van animar i el debat va passar per uns minuts més intensos.

Durant el debat van quedar clares les posicions dels diferents candidats i, també, que les negociacions de la legislatura fracassada passaven factura. Mentre Albert Rivera atacava sense discriminació però procurant no ser massa agressiu amb Sánchez, Pablo Iglesias deixava clar des del primer moment que el PSOE serà el principal aliat de Podemos en cas d’un bon resultat electoral. “Hi ha dos possibles governs: un amb el PP a l’Executiu i un altre entre nosaltres i PSOE”, va manifestar a la seva primera intervenció.

Pel que fa al president en funcions, semblava estar preparat per ser atacat per tots els candidats, tot i evitar conceptes que el van acompanyar durant els seus quatre anys com a president, en especial en de l’herència rebuda per part del govern de José Luís Rodríguez Zapatero. Respecte a Podemos, Rajoy va intentar evitar parlar de Veneçuela i ambdós partits van atacar Iglesias recordant el paralelisme entre Espanya i Grècia que el candidat de Podemos feia al 2015. “Un 20% de retallada en pensions i un corralito. Això no ho vull per Espanya”, va recriminar Rivera a Pablo Iglesias.

Pel que fa a l’economia nacional, tots els candidats semblaven decidits a oferir millores en les seves condicions als autònoms, amb propostes com l’eliminació de la quota als que no arribin al salari mínim -Ciutadans- o l’establiment d’unes quotes progressives -Podemos-, entre d’altres menys ambicioses. Mentre els diferents candidats s’omplien la boca amb propostes en favor dels autònoms, alguns d’aquests treballadors per compte propi es mostraven molt escèptics a les xarxes socials.

 

Catalunya

Malgrat que per alguns temes, com la violència de gènere, no va haver-hi temps, els tres moderadors del debat es van assegurar que per d’altres, com Catalunya, hi hagués suficient com per a que tots els candidats pogués exposar la seva visió, que, en realitat, no era gens diferent al que proposen des de la campanya del 20D. Mentre Iglesias considera que Podemos és el partit “que millor entén la realitat plurinacional a Espanya”, Pedro Sánchez va mantenir amb fermesa una “solució constitucional” al procés català que Rajoy va animar-li a detallar.

El president en funcions tampoc es va sortir del seu guió sobre Catalunya. “Defensaré la igualtat de tots els espanyols i el compliment de la llei”, va assegurar Rajoy, mentre que Albert Rivera va utilitzar la seva condició de català per recordar que “a les eleccions catalanes i espanyols van ser més els catalans que van votar a favor d’Espanya que a favor de Catalunya”, reivindicant la unitat d’Espanya de pas. Aquestes “posicions immobilistes”, com les va qualificar Pablo Iglesias, “són una fàbrica d’independentistes”, considera el líder de Podemos.

 

“El rival és Rajoy”

Els moments més tensos del debat van arribar, sens dubte, al bloc sobre regeneració democràtica. Mentre Albert Rivera i Pablo Iglesias marcaven distàncies amb els “vells partits” (així va qualificar Rivera a PP i PSOE), Rajoy i Pedro Sánchez van utilitzar la clàssica tàctica del ‘i tu més’ per atacar-se amb diferents casos de corrupció. Va ser en aquest punt on els quatre candidats es van mostrar més actius i intensos. Especialment ho va estar Pablo Iglesias quan Albert Rivera va fer l’única referència a Veneçuela de tot el debat. Quan el líder de Ciutadans a Pablo Iglesias de que Podemos havia rebut finançament “del govern de Maduro”, el líder ‘morat’ no es va estar de contestar. “És un atac molt greu”, va denunciar Iglesias, que va recordar que “aquest tema ha estat arxivat en diferents ocasions pel Tribunal Suprem”.

Més enllà d’aquest enfrontament amb Rivera, Pablo Iglesias va intentar focalitzar les seves crítiques en l’actual govern de Mariano Rajoy i se’l va poder veure lamentar en tot moment els atacs que rebia per part de Pedro Sánchez. “El rival és Mariano Rajoy”, es va poder escoltar murmurar a Iglesias en un dels moments en que el líder socialista criticava les propostes dels de Podemos.

Així, en tot moment Pablo Iglesias va mantenir un to de cordialitat amb Pedro Sánchez, deixant enrere l’agressivitat dels discursos dels de Podemos d’abans de les negociacions de govern. El líder del PSOE, però, no es va comprometre a res durant el debat, mentre que Rajoy i Rivera, com ja van fer després del 20D, es van mostrar clarament a favor de l’anomenada gran coalició “entre líders moderats”, en paraules del president en funcions.

En definitiva, el debat d’aquest dilluns reafirma els discursos de cada candidat amb la facilitat que ha permés un paper molt suau dels moderadors -a causa de les condicionalitats dels partits polítics-. Difícilment aquest serà un dels debats que més vot indecís hagi mobilitzat.

 

Compartir
Article anteriorEl debat en 12 tuits
Article següentJoan Martí i Castell, nou membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]