Tots els candidats neguen al PP que hi hagi una recuperació econòmica

0
Els set candidats i la moderadora, Mònica Terribas, abans d'iniciar-se el debat | Foto: Europa Press
Els set candidats i la moderadora, Mònica Terribas, abans d'iniciar-se el debat | Foto: Europa Press

Durant el debat a set d’aquest dijous a TV3, els candidats catalans van mostrar les seves discrepàncies sobre la recepta per sortir de la crisi

 

Els set candidats principals de les eleccions generals a Catalunya han centrat la primera meitat del seu debat televisat a confrontar les seves propostes anticrisi, i el cap de llista del PP s’ha quedat sol defensant un balanç econòmic positiu del seu mandat a Espanya, però tots han discrepat proposant les seves receptes respectives.

TV3 i Catalunya Ràdio han emès aquest dijous a la nit un debat entre Carme Chacón (PSC), Xavier Domènech (EnComúPodem), Josep Antoni Duran (UDC), Jorge Fernández (PP), Juan Carlos Girauta (C’s), Francesc Homs (DL) i Gabriel Rufián (ERC).

Quan confrontaven les receptes econòmiques, Rufián ha aprofitat per equiparar repetidament PP i C’s, mirant sempre el candidat de C’s, i fins i tot ironitzant: “Senyor Girauta, el senyor Fernández no necessita ajuda”.

Li ho ha dit quan tant Fernández com Girauta han lamentat que Catalunya no hauria pogut aguantar sense el pagament del FLA procedent de l’Estat: segons el popular, “la Generalitat estaria en fallida” si no fos pel FLA, i, mirant Rufián, ha atribuït l’origen d’aquesta situació al tripartit ERC-PSC-ICV-EUiA.

El cap de llista democratacristià, Josep Antoni Duran, ha admès que el FLA era necessari per a Catalunya però, alhora, ha lamentat que el PP ho hagi utilitzat per “humiliar” Catalunya.

Homs ha considerat evident que “les coses no acaben d’anar bé” per a Catalunya, i ha demanat que es diagnostiqui quina part depèn de Catalunya, però també fins a quin punt es deu a no disposar plenament de recursos econòmics i polítics.

Ha considerat que DL és qui podrà defensar Catalunya a les Corts espanyoles per al funcionament de Rodalies, Hisenda i Seguretat Social, que ha posat com a exemples.

Chacón ha apuntat a Homs dos responsables de la situació catalana de què parlava: les “fanfarronades” del ministre d’Hisenda i l’actitud del Govern català, que ha exemplificat amb les espelmes que el secretari d’Economia, Albert Carreras, va recomanar irònicament als farmacèutics que posessin per cobrar el FLA davant de les condicions del Govern espanyol.

També ha dit que Espanya ha de funcionar “molt millor” davant del deteriorament econòmic i social que ella veu, a part de la distància entre Catalunya i la resta d’Espanya.

Fernández Díaz va defensar la gestió del PP

Fernández ha replicat que cap institució del món és perfecta però ha dit que “no hi ha color” entre l’Espanya d’abans i després del Govern central del PP, ja que veu superada la crisi econòmica, fins al punt que Espanya lidera el creixement a Europa.

Davant de les crítiques que ha rebut pel fet de mostrar-se optimista, ha admès un greu problema d’atur i que el PP encara no està satisfet, però ha insistit que hi ha millores i que s’estan fent molts més contractes indefinits dels que es diu, cosa que ha deslligat més crítiques i guerra de xifres, que ha estat constant.

Ha replicat a la resta de candidats que està molt bé parlar d’assegurar pensions i d’Estat del benestar, però no tot és parlar de “bona voluntat”, sinó que cal posar les bases per aconseguir-ho, per la qual cosa cal més ocupació perquè més gent cotitzi i pagui impostos: segons ell, ja hi ha els primers fruits, i n’hi haurà més.

Homs li ha contestat que la “teòrica” millora de la qual parla Fernández ha estat a costa de sous -que ell veu impropis d’un país desenvolupat-, i, quan ha acabat la seva intervenció sobre economia, Fernández ha acabat replicant-li irònicament amb un ‘Espanya ens roba’, al qual el convergent ha respost: “No estic dient això”.

Chacón s’ha preguntat “a quin món” viu el Govern espanyol de Fernández si veu bé la situació econòmica en general i laboral en particular, i ha demanat canviar la reforma laboral -al·legant que posa en risc les pensions- i la voluntat política per fer créixer l’Estat del benestar.

La socialista ha constatat els pocs diners que té la gent i la falta d’inversió en serveis bàsics, a part del fet que s’estan posant en risc les pensions del futur, cosa per la qual ha acusat el PP, i que ha assegurat que el PSOE canviarà.

Girauta els ha dit que ni PP ni PSOE tenen credibilitat per portar un canvi integral a Espanya, i ha avisat que a la gran taxa d’atur s’uneix la gran pobresa a tota Espanya, davant de la qual cosa defensa blindar l’Estat del benestar i els serveis socials bàsics harmonitzadament a Espanya –no per comunitats com a compartiments tancats–, a part del contracte únic.

Rufián ha tornat a criticar Girauta “si el contracte únic és la seva mesura principal”, i ha proposat des d’ERC un sou mínim de 1.000 euros i acabar amb els contractes ‘porqueria’.

A més, ha replicat a Fernández Díaz que “Espanya no va bé”, i les xifres econòmiques que el republicà ha introduït han suscitat un altre cop diferències de xifres entre els participants del debat.

També Domènech ha rebutjat que el popular digués que s’ha millorat tant, donada la situació laboral precària de tanta gent, i ha alertat que el 25% de contractes que se signen ara ronden la setmana de durada, xifra que Fernández ha negat.

El democratacristià Josep Antoni Duran ha assenyalat com a problemes la desigualtat social, el sistema educatiu, la fiscalitat i la falta de suport a la família.

Josep Borrell, molt present al debat

Les balances fiscals també han enfrontat els participants del debat, i Duran ha defensat que les calculi una vegada per totes una part neutra –universitària, per exemple–.

Fernández Díaz, mirant Chacón, ha fet seves les tesis de l’exministre socialista Josep Borrell sobre les xifres del dèficit fiscal, cosa que Homs ha aprofitat per “constatar” que PP i PSOE s’entenen.

Girauta ha rebutjat que Homs s’obstini a etiquetar els altres candidats, i ha invocat també Borrell: “No li donem la raó perquè és el senyor Borrell; l’hi donem perquè la té”.

Rufián ha aprofitat una vegada més per mirar el candidat de C’s: “Negar el dèficit fiscal és molt del PP, eh?”, i la moderadora és qui ha concretat els números de Borrell sobre dèficit fiscal: entre 5.000 i 8.000 milions d’euros.

Xavier Domènech ha dit a tots els altres que el dèficit fiscal és molt important però no “substitueix” el problema de fons: el model econòmic de precarització i retallades, davant del qual demana defensar autònoms, banca pública, invertir en el teixit productiu i més salari mínim.