La declaració de la Renda, en set claus

0
declaracio renda 2016
La declaració de la Renda 2016 presenta algunes novetats

Aquest dimecres comença la campanya de la Renda 2016, la primera que es pot tramitar des del mòbil o la tauleta

La declaració de la Renda 2016 ja és aquí i aquest dimecres comença la campanya per presentar o modificar la aquesta declaració. Una de les principals novetats d’enguany és l’estrena de Renta Web, una eina que permet realitzar la declaració amb el mòbil o la tauleta. Però, que em de tenir en compte enguany?

1 – Qui ha de presentar la Renda 2016?

La declaració de la Renda l’han de presentar els assalariats amb sous superiors als 22.000 euros bruts anuals si només han tingut un pagador durant el 2015. En cas d’haver cobrat de diversos pagadors, si no s’ha cobrat més de 1.500 euros durant tot l’any de cadascun d’ells el mínim serà el mateix. En cas contrari, el mínim seran 12.000 euros bruts. Els que queden per sota d’aquest llindar no estan obligats a presentar la declaració de Renda.

2 – Dates

Aquest dimecres 6 d’abril s’obre la campanya, tot i que només a Internet. Els contribuents poden consultar el seu esborrany i les dades fiscals, però només pot ser confirmat per Internet o telèfon.

El 10 de de maig comença la campanya presencial. És el moment en que es poden presentar les declaracions de en persona a les oficines d’Hisenda o les col·laboradores. Des del 4 de maig fins el 29 de juny es podrà demanar cita prèvia.

El 30 de juny és l’últim dia en que es podrà presentar la declaració d’Hisenda

3 – Menys trams impositius

Una de les principals novetats de la Renda 2016 és la reducció dels trams impositius, que passen de set a cinc i els tipus impositius dels quals baixen fins a cinc punts. El tipus màxim aplicable –per les rendes més altes- serà del 47%.

4 – Predeclaració vs. Rendes d’activitat econòmica

Els assalariats podran, a partir d’aquest dimecres, consultar el seu esborrany en el que s’anomena predeclaració. En canvi, els autònoms i la resta de persones que obtenen les seves rendes com part d’una activitat econòmica només rebran les dades fiscals. És a dir, no accedeixen a un esborrany a partir d’aquest dimecres com la resta.

5 – Es desgrava el lloguer?

Des de l’any passat no és possible desgravar-se el lloguer d’habitatge habitual. Això sí: si el contracte de lloguer està signat el 2014 o abans, encara és possible deduir-se la despesa del lloguer.

6 – I els plans de pensions?

Per qui es desgrava el pla de pensions, enguany hi ha una novetat: la quantitat màxima deduïble baixa dels 10.000 euros als 8.000.

7 – Renda web

És una de les novetats més cridaneres i que més ha fet parlar d’enguany per fer la declaració de la Renda. Es tracta d’una eina creada per l’Agència Tributària per realitzar la declaració de la renda en mòbils i tauletes. Segons la pròpia Agència, aquest sistema fusiona el clàssic esborrany i el programa Padre.

Esta disponible des d’aquest dimecres i s’adapta a tots els sistemes operatius i navegadors. Hisenda respon així al fet que el 20% de la navegació al seu web es realitza per mitjà de dispositius mòbils i tauletes.

 

Compartir
Article anteriorUn nen de 2 anys, molt greu després de ser atropellat a Tarragona
Article següentEl bilingüisme és un escull?
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]