Ana Pastor
Congreso

La Mesa del Congrés ha hagut de deixar pendent la decisió sobre la ubicació dels grups parlamentaris al saló de Plens a causa de la falta d’acord sobre com cobrir els escons centrals que tenia l’antiga CDC ara al Grup Mixt.

El Congrés tenia intenció de resoldre aquest dimarts el mapa de l’hemicicle, un requisit fonamental per poder fer sessions plenàries, però no ha estat possible a falta d’acord.

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, del PP, ha indicat que el seu propòsit és que aquest tipus de decisions s’adoptin sempre per unanimitat i en no existir en aquest cas ha preferit donar-se més temps.

A la reunió de la Mesa del Congrés ni tan sols s’ha parlat del fons de la qüestió i s’ha deixat que els vicepresidents de la Cambra, encapçalats pel diputat de Ciutadans, Nacho Prendes, segueixin negociant amb els grups per tancar un acord.

La discrepància està en els escons que tradicionalment ocupava Convergència en el terç central de l’hemicicle. En perdre el seu grup parlamentari, els vuit diputats de la formació independentista han de seure amb la resta de components del Grup Mixt, que habitualment se situen en les últimes files del Saló de Plens.

ERC, Podem i grup mixt volen aquests escons

Per aquesta raó, tant ERC com el grup d’Units Podem han demanat guanyar aquests escons convergents, molt visibles a causa de la seva situació, però també els reclama el Grup Mixt, al·legant que són el quart grup més nombrosos de la Cambra amb CDC i Compromís.

El que sí ha acordat la Mesa del Congrés és el repartiment de despatxos i ubicació dels grups en les diferents dependències parlamentàries, així com el nombre d’assistents per cada formació, que seguirà una proporció de gairebé 0,8 per diputat.

Alhora, i en espera del vistiplau de la Junta de Portaveus, s’ha definit la composició de la Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix al Ple del Congrés en períodes no ordinaris de sessions i que ha d’estar operativa aquest mes d’agost.

A falta que els grups pactin la composició de les comissions, Ana Pastor ha iniciat els tràmits per posar en marxa dues d’elles, que té un format fix d’un representant per grup. Es tracta de la de Peticions, que canalitza les sol·licituds dels ciutadans sobre diferents assumptes, i de la de l’Estatut del Diputat, que és la que custòdia les declaracions de béns i revisa les activitats extraparlamentàries de les seves senyories.