Demanen quasi 20 anys de presó per a Urdangarin

0
Iñaki Urdangarin Cas Nóos
Urdangarin i el seu soci Diego Torres, al judici del cas Noos | Foto: Europa Press

Els esforços d’Iñaki Urdangarin per declarar-se innocent en el cas Nóos han fet que la Fiscalia segueixi mantenint una condemna de 19 anys i mig

Les conclusions que es van emetre divendres passat sobre el cas Nóos han ratificat la pena d’Iñaki Urdangarin i Diego Torres. Per al cunyat del Rei, la Fiscalia demana 19 anys i mig de presó mentre que per al seu soci se’n demanen 16 i mig per desviar 4,5 milions d’euros de fons públics a les seves societats.

Se’ls acusa de malversació, prevaricació, frau, tràfic d’influències, delictes fiscals, falsetat documental, estafa i blanqueig de capitals, delictes dels quals ells s’han declarat innocents en tot moment. Mentrestant altres acusats, com l’expresident del Govern balear Jaume Matas, confessava per aconseguir rebaixes en la pena. L’única rebaixa que ha conseguit Urdangarin ha estat en la multa: passarà d’haver de pagar 1.011.430 euros a pagar-ne 980.777.

La condemna de la infanta Cristina tampoc ha variat durant les conclusions. Cristina de Borbó està acusada de cooperació necessària en els delictes d’Urdangarin i d’estar vinculada a la societat pantalla Aizoon entre els anys 2007 i 2008. L’acusació contra la germana del Rei es personifica només en Manos Limpias, que demana vuit anys de presó.

Aquest divendres s’ha celebrat la primera part de les conclusions amb les veus de les acusacions, mentre que el proper dimarts serà el torn de la defensa. Després de tenir unes conclusions definitives, el cas passarà als tribunals com a última fase.

Cal recordar que els judicis pel cas Nóos van començar l’any 2010 i que va ser el primer cop que s’ha condemnat a algú de la Família Reial, fet que va costar al jutge José Castro moltes polèmiques. Bàsicament, del que s’acusa a Iñaki Urdangarin, Diego Torres, Jaume Matas i a la resta d’acusats és d’haver participat – o ignorat – en el blanqueig de 6,2 milions d’euros procedents de les arques públiques de les Illes Balears i del País Valencià entre 2003 i 2006.