Desarticulen una banda per 16 robatoris a camions i empreses a Lleida

0
Desarticulada, banda per 16 robatoris a camions i empresas a Lleida
Desarticulen una banda per 16 robatoris a camions i empreses a Lleida | FOTO: Europa Press

Als set arrestats, tres dels quals es troben a la presó, se’ls imputa la pertinença a grup criminal, falsificació de documents públics i usurpació d’estat civil

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb un equip de la Guàrdia Civil de Saragossa, va desmantellar la matinada del passat 15 d’octubre una banda de set persones a les quals se’ls imputen 16 delictes de robatori amb força, vuit d’ells a camions en ruta i vuit més a empreses i altres instal·lacions.

Segons han informat aquest dimarts els Mossos en un comunicat, el grup de presumptes lladres dirigia la xarxa criminal des de Lleida, operaven en aquesta mateixa província així com a Saragossa i venien el material robat en el mercat negre d’Espanya i Romania des de La Rioja.

El mètode utilitzat per la banda per assaltar els camions és conegut com a ‘surfer’ i implica l’ús de tres vehicles: el primer es posicionava davant del camió per alentir la seva velocitat; el segon, que s’acostava per darrere, facilitava que un membre del grup, amb l’ajuda de sistemes de subjecció com arnesos, sortís per la finestra o el sostre de l’automòbil per trencar el pany del remolc del camió i pogués accedir al seu interior, des d’on sostreia els productes i els llançava al voral de la carretera perquè els components del tercer cotxe els recollissin.

El robatori a les empreses, per altra banda, es duia a terme gràcies al procediment del butron, basat a fer forats en sòls, sostres o parets amb l’objectiu d’accedir a l’interior d’una instal·lació i cometre un robatori.

La investigació va començar a l’abril per agents de la Guàrdia Civil de Saragossa després de produir-se set robatoris a camions, però la xarxa criminal va deixar d’utilitzar llavors aquest mètode fins a l’agost per l’alarma social que es va generar arran de la difusió dels seus actes.

Durant aquests mesos de marge, la banda va aprofitar per reorganitzar-se, incorporar nous integrants i centrar-se en el robatori a l’interior d’empreses i altres instal·lacions, d’on sostreien material molt específic com elements fitosanitaris, tecnològics i informàtics.

Als set arrestats, tres dels quals es troben a la presó, se’ls imputa la pertinença a grup criminal, falsificació de documents públics i usurpació d’estat civil, ja que van falsificar documents personals per fer-se passar per altres persones i evitar així ser localitzats per la policia.