Detinguts els quatre integrants de l’organització i alliberades cinc víctimes a les quals amenaçaven amb rituals de vudú-iuiu

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que explotava sexualment dones nigerianes en diverses ciutats, entre les quals hi ha Lloret de Mar (Girona) i Bilbao, a més d’altres països europeus.

En l’operació han estat detinguts els quatre integrants de l’organització a Espanya i alliberades cinc víctimes, a les quals amenaçaven amb rituals de vudú-iuiu.

L’operació s’ha portat a terme dins del subprojecte Etutu de la Unió Europea per a víctimes d’explotació sexual d’origen nigerià i amb la col·laboració de les Policies de Bèlgica i Noruega, segons ha informat la Delegació del Govern espanyol al País Basc.

Les investigacions es van iniciar el novembre de l’any passat, quan els agents van tenir coneixement de l’existència d’una dona que havia estat explotada sexualment per una organització l’àmbit d’actuació de la qual s’estenia a Espanya, Noruega i Bèlgica.

EXERCIR LA PROSTITUCIÓ A BILBAO

Després de portar a terme les primeres indagacions, els agents van comprovar que la xarxa obligava diverses dones a exercir la prostitució a Lloret i Bilbao.

Després de tenir coneixement d’aquests fets, es va portar a terme de manera immediata un operatiu que va propiciar l’alliberament de cinc dones víctimes d’explotació sexual.

La investigació va acabar amb la detenció dels quatre membres de l’organització a Espanya i amb la pràctica d’un escorcoll domiciliari en què els investigadors van confiscar 23 telèfons mòbils, material informàtic i 330 euros en efectiu.

Segons ha informat la Delegació del Govern espanyol al País Basc, els responsables de l’entramat exercien un estricte control sobre les dones a les quals exigien abonar un elevat deute, que oscil·lava entre 50.000 i 60.000 euros, en concepte de despeses de viatge des de Nigèria, que els era impossible saldar.

Les joves eren captades al seu país d’origen mitjançant falses promeses de treball a Europa, i una vegada allà, eren obligades a exercir la prostitució mitjançant amenaces, extensibles en alguns casos als seus familiars. En concret, per doblegar la seva voluntat i evitar una possible fugida, utilitzaven ritus de vudú-iuiu.

TRÀFIC D’ÉSSERS HUMANS

L’operació ha estat desenvolupada pels membres del grup IX de la Brigada Central de Tràfic d’Éssers Humans de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres, les Brigades Provincials d’Estrangeria i Fronteres de Madrid, Alacant i Bilbao, així com la Brigada Local de Lloret de Mar, amb la col·laboració de la Policia Federal de Bèlgica, la Policia de Noruega i l’enllaç dels països nòrdics a Espanya.

Aquesta operació s’emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d’Éssers Humans amb Finalitats d’Explotació Sexual, posat en marxa el 2013 i que va donar lloc a la creació d’una nova unitat de referència en aquesta matèria, que és la Brigada Central contra el Tràfic d’Éssers Humans, adscrita a la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional.

Amb la posada en marxa d’aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu [email protected] per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes.