Científics descobreixen oceà a la Terra a 644 quilòmetres de profunditatDesprés de dècades de teorització els científics informen que finalment van trobar un gran dipòsit d’aigua que podria omplir els oceans de la Terra tres vegades.

Fa 150 anys que l’escriptor Julio Verne en (Viatge al Centre de la Terra), va descriure l’existència d’un gran mar situat en les profunditats del mantell de la Terra. Actualment aquesta imatge estranya i inquietant va trobar ressò en un estudi científic.

Després de dècades de teorització els científics informen que finalment van trobar un gran reserva d’aigua en el mantell de la Terraun gran dipòsit d’aigua que podria omplir els oceans de la Terra tres vegades. Aquest descobriment suggereix que la superfície de l’aigua del planeta, de fet, va venir des de dins, com a part d’un “cicle total d’aigua a la Terra,” en lloc de la teoria dominant que l’aigua prové d’estels gelats que van passar pel planeta durant milions d’anys.

Com sempre, com més entenem sobre com es va formar la Terra, i com la seva multiplicitat de capes internes segueix funcionant, amb major precisió, podem predir el futur. El clima, el nivell del mar, el canvi climàtic – tots aquests factors estan estretament vinculats a l’activitat tectònica que vibra sense parar per quilòmetres sota els nostres peus.

Científics descobreixen oceà a la Terra a 644 quilòmetres de profunditatAquest nou estudi, realitzat per un grup de científics geofísics dels Estats Units i Canadà, utilitza dades del USArray – un conjunt de centenars de sismògrafs situats en tot els Estats Units que “escolten” constantment els moviments en el mantell i el nucli de la Terra. L’estudi va mostrar que l’aigua de la Terra va poder haver vingut del planeta. Per tant, empesa a la superfície per l’activitat geològica.

En un article publicat en la prestigiosa revista “Nature”, els científics van dir que van trobar un petit diamant que apunta a l’existència d’una vasta reserva d’aigua per sota del mantell de la Terra, a uns 600 quilòmetres per sota dels nostres peus.

Segons va dir l’autor principal de l’estudi, Graham Pearson, de la Universitat d’Alberta, Canadà [quote]Aquesta mostra ofereix confirmacions extremadament fortes que hi ha taques humides profundes a la terra en aquesta àrea[/quote]

[quote]Aquesta àrea en particular de la Terra, la zona de transició, pot contenir tanta aigua com tots els oceans junts[/quote]

[quote]Una de les raons, per què la Terra és un planeta dinàmic, és la presència d’aigua a l’interior. L’aigua canvia sobre la forma en què el planeta funciona [/quote]

Després d’estudiar els moviments en el mantell i el nucli de la Terra durant anys, i després de la finalització de molts càlculs complexos, els investigadors creuen que han trobat una gran reserva d’aigua que es troba a la zona de transició entre les capes del mantell superior i inferior – una regió que ocupa entre 400 i 660 km (250 a 410 milles) per sota dels nostres peus.

Com es pot imaginar, les coses són una mica més complexes per sota d’on vivim. No estem parlant d’una espècie de reserva d’aigua que es pot accedir en la mateixa forma que un pou de petroli. Una distància de 660 km de profunditat és un llarg camí… i molt estranyes coses succeeixen allà a baix a la Terra.

Bàsicament, la nova teoria és que el mantell del planeta està ple d’un mineral anomenat Ringwoodita, i que ell pot contenir aigua. Els mesuraments realitzats per USArray indiquen que la mesura en què el moviment de convecció empeny el mineral Ringwoodita més profundament en el mantell, l’augment de la pressió força l’aigua (un procés conegut com a “fusió de deshidratació”). Aquesta sembla ser la mesura dels resultats de l’estudi.

El rar mineral anomenat Ringwoodita

Científics descobreixen oceà a la Terra a 644 quilòmetres de profunditatUn rar mineral que es troba en Juína, anomenat Ringwoodita, trobat en estat de Mato Grosso (Brasil), pot ser la prova dels resultats dels oceans d’aigua dins de la Terra. El mineral va ser trobat en 2009. El nom prové del geòleg australià Ted Ringwood.

La ringwoodita és un mineral especial amb la capacitat de crear una zona de transició a causa de les altes pressions i temperatures en aquesta zona. La Terra és una màquina molt complexa, que en general es mou a un ritme molt, molt lent. Es necessiten anys de mesuraments perquè s’apropi a les dades útils. Per això, amb tot això, podria haver-hi enormes repercussions si els resultats són exactes. Fins i tot si el mineral Ringwoodita conté només al voltant del 2,6% d’aigua, el volum de la zona de transició significa que el dipòsit subterrani pot contenir aigua suficient per omplir l’oceà tres vegades el volum actual.

Científics descobreixen oceà a la Terra a 644 quilòmetres de profunditat