Descobreixen una possible forma de tractar la fibromiàlgia
La fibromiàlgia és un trastorn que causa dolors musculars i una sensació duradora de fatiga en les persones que la pateixen, sense una causa coneguda fins avui.

Aquestes persones posseeixen una sèrie de punts en el cos, que en pressionar-los poden ocasionar-los un dolor agut, i són coneguts com a punts hipersensibles, trobant-se en coll, braços, esquena, cames o maluc. Les dades afirmen que entre el 80-90% dels casos de fibromiàlgia ocorren en dones, en les quals a més poden accentuar el dolor menstrual.

El tractament és difícil, i requereix l’actuació sinèrgica de metges i fisioterapeutes. Però una esperançadora notícia ens arriba de la mà d’un grup d’investigadors de la Universitat de Sevilla, que han descobert una nova forma de combatre aquesta malaltia.

La clau està en el AMPK

L’estudi va trobar que en els pacients de fibromiàlgia que el AMPK, (un complex enzimàtic que participa en el control del consum energètic en el nostre organisme) es trobava en baixes concentracions. D’aquesta forma, el nombre de mitocòndries i la seva funcionalitat era més limitat, al costat de fallades en la resposta a situacions d’estrès i consum energètic. En definitiva, un conjunt de successos que afecten de forma severa el nostre metabolisme i la seva regulació.

Però l’estudi no es va quedar aquí, perquè els investigadors van barrejar la possibilitat d’activar el complex AMPK mitjançant la metformina (un fàrmac antidiabètic) o mitjançant restricció calòrica.

[quote]El nostre estudi demostra el paper que té AMPK en la fisiopatologia de la fibromiàlgia, així com una nova diana terapèutica. L’activació de AMPK mitjançant metformina o restricció calòrica podrien suposar un nou tractament d’aquesta malaltia[/quote] –Comenta Mario Cordero, director de l’estudi.

Estudiant més a fons el AMPK, trobem que està associat a un ampli espectre de condicions patològiques entre les quals s’inclouen l’obesitat, l’estrès i la inflamació. Aquests resultats s’han aconseguit gràcies a les proves realitzades en els famosos fibroblastes, cèl·lules pertanyents al teixit connectiu i que actuen de forma similar a les fibril·les musculars.

Encara que l’activació del AMPK (i amb això el gruix de l’estudi) s’hagi realitzat solament en ratolins, la simple evidència d’una relació entre aquesta malaltia i el complex enzimàtic pot servir de clau per obrir un camí que ens porti al tractament definitiu, i per fi del dolor que aquesta malaltia genera tant al pacient, com als seus familiars i al seu equip mèdic.

Font | ScienceDirect