Enginyers desenvolupen una capa flexible capaç d’ocultar objectes de les ones de radar

Investigadors de la Universitat d’Iowa, als Estats Units, han aconseguit crear una capa que permet amagar objectes de les ones de radar, el seu secret, càpsules de metall líquid.

A primera vista, el material utilitzat és una làmina de silicona amb un estampat d’anells, aquests “adorns” són els encarregats de dotar la propietat d’ocultar l’objecte a un radar. Cada anell té un diàmetre de 2,5 mm, un gruix de 0,5 mm i està farcit de metall líquid, en concret de “galinstan” (aliatge de gal·li, indi i estany).

Ones de radar
Font: Scientific Reports 6, Article number: 21921

El seu funcionament és senzill, quan una ona de radar xoca compta aquesta làmina de càpsules anulars, els anells actuen com a inductors elèctrics i els buits entre ells com condensadors elèctrics, absorbint així el senyal de radar en lloc de rebotar, en resum, creen un ressonador que pot atrapar i suprimir les ones de radar a una determinada freqüència.

Segons les proves realitzades, la supressió de les ones de radar era d’aproximadament un 75% en la gamma de freqüències de 8 a 10 GHz.

Ones de radar
Font: Scientific Reports 6, Article number: 21921

L’equip d’investigadors reconeixen que la idea podria adaptar-se en un futur a l’absorció de l’espectre visible i infraroig, creant així una capa d’invisibilitat real. Encara que per a això caldria adaptar les geometries a l’espectre de freqüència de la llum, requerint així teixit creat amb complexos procediments de nanotecnologia.

“L’objectiu a llarg termini és reduir la mida d’aquests dispositius”, va dir Liang Dong.

“Llavors espero que puguem fer això amb ones electromagnètiques d’alta freqüència, com la llum visible o infraroja. Mentre que requeriria tecnologies de nano fabricació avançades i modificacions estructurals apropiades, pensem que aquest estudi demostra el concepte d’adaptació de la freqüència i ampliació, i la supressió d’onatge multi direccional amb meta materials tipus de pell”.

Podeu llegir l’informe complet aquí.