L’1% de la població mundial concentra més patrimoni que tota la resta del món

Intermón Oxfam acaba de fer públic el seu informe anual sobre la riquesa i la seva distribució al món. Un estudi que ve a confirmar que amb la crisi econòmica del 2008 els rics van esdevenir més rics, i els pobres més pobres. I doncs, durant el darrer any les 62 persones més riques del món han atresorat exactament el mateix patrimoni que la meitat més pobre de la població mundial. Una tendència que posa de manifest la desigualtat social existent, i com aquesta no s’ha aturat. De fet, al 2014 aquesta proporció afectava a 80 persones. És a dir, les 80 persones més riques del món tenien els mateixos recursos que la meitat més pobre del planeta. Ara, la xifra s’ha reduït fins als 62. Així mateix, posa com a exemple el cas nord-americà. A Estats Units, l’1% més ric ha apercebut el 95% del creixement econòmic total posterior a la crisi d’ençà del 2009, mentre que el 90% més pobre de la població nord-americana s’ha empobrit encara més.

Compromís amb l’eradicació de la desigualtat social

L’organització apunta com a possibles causes d’aquesta situació l’aplicació d’impostos totalment insuficients als grans capitals i als seus beneficis; i també la derivació continua dels seus guanys a paradisos fiscals. Un informe que tradicionalment presenta Intermón Oxfam abans de la celebració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, que enguany tindrà lloc el proper dimecres i s’allargarà fins dissabte a Suïssa. És per aquest motiu, que un any més, ha emplaçat als participants a comprometre’s amb el compliment d’una sèrie de mesures. A tall d’exemple, exigeix als governs la utilització de la recaptació fiscal per a proporcionar als seus ciutadans d’assistència sanitària, educació i protecció social universals; reclamar a totes les empreses que ofereixin un salari digne als seus treballadors; els insta a no utilitzar la riquesa econòmica per obtenir favors polítics o a recolzar la fiscalitat progressiva. Tanmateix, els demana que lluitin i es comprometin en l’eliminació de la desigualtat econòmica extrema, emprenguin una major regulació dels mercats per tal de fomentar un creixement equitatiu i sostenible i a posar fre a la capacitat de la població rica per influir en els processos polítics.

Desigualtat entre homes i dones

Bill Gates en el Fòrum de Davos al 2009 | Font: Wikipedia
Bill Gates en el Fòrum de Davos al 2009 | Font: Wikipedia

Finalment, l’estudi de l’organització internacional també mostra com l’esquerda entre homes i dones continua essent un motiu de desigualtat. De fet, de les 62 persones més riques del món, només 9 són dones. En aquest sentit, per trobar en l’escala de persones més riques del món a una dona hem d’arribar fins a la vuitena posició. Allà hi trobem a Christy Walton amb una fortuna de 41.7 bilions de dòlars, encara molt lluny dels 79.2 bilions de dòlars de Bill Gates, l’home més ric del món. A més a més, s’ha de tenir en compte que Walton no ocupa ella sola la vuitena posició sinó que la conforma amb la resta de la seva família. Carlos Slim i Warren Buffet ocupen la segona i tercera posició respectivament. En aquest sentit, Tobias Hauschild, membre d’Oxfam Alemanya, assegura que “vivim en un món les normes del qual estan fetes pels superrics”. I afegeix, “ El que es necessita és un sistema econòmic i financer que beneficiï a tots”. Ara, doncs, caldrà veure si els 2.500 polítics, directius empresarials i científics que es donaran cita a Davos es fan seus els compromisos proposats per Intermón Oxfam