Els camps magnètics son del forat negre situat en el centre de la Via Làctia, Sagittarius A-star, que pesa uns quatre milions de vegades més que el Sol i es troba a uns 25.000 anys llum

Detecten camps magnètics d'un forat negre | Diari Català CatalàUn grup de científics va detectar per primera vegada els camps magnètics del forat negre situat en el centre de la Via Làctia, segons un estudi publicat avui a la revista Science.

L’existència d’aquests camps magnètics ja s’havia predit, però ningú els havia vist fins ara, assenyala un comunicat del Centre d’Astrofísica Harvard-Smithsonian. La major part de les persones creuen que els forats negres són com aspiradores gegants que s’empassen tot el que se li acosta massa, però els forats negres supermassius que estan al centre de les galàxies són com a motors còsmics i es creu que estan alimentats aquests camps magnètics.

Aquests forats negres són capaços de convertir la matèria que cau al seu interior en una immensa radiació que eclipsa la llum combinada de totes les estrelles que l’envolten i si està girant, pot generar forts dolls que exploten a través de milers d’anys llum i formen galàxies.

Els astrònoms han detectat per primera vegada aquests camps magnètics just en el límit del ‘horitzó de successos’ (una frontera on espai i temps acaben tal com els coneixem) en el forat negre situat en el centre de la Via Làctia.

Detecten camps magnètics d'un forat negre | Diari Català CatalàSegons ha indicat l’autor principal de l’estudi, del Centre d’Astrofísica Harvard-Snithsonian, Michael Johnson.

Entendre aquests camps magnètics és fonamental. Ningú, fins ara, ha estat capaç de resoldre els camps magnètics prop de horitzó de successos’.

Aquestes observacions s’han aconseguit usant el ‘Event Horizont Telescope’ (EHT), una xarxa global de radiotelescopis que treballen en conjunt com un telescopi gegant de la mida de la Terra i amb una altíssima resolució, que és necessària perquè un forat negre és l’objecte més compacte de l’Univers.

El forat negre situat en el centre de la Via Làctia, Sagittarius A-star, pesa uns quatre milions de vegades més que el Sol i es troba a uns 25.000 anys llum.

Els científics van descobrir que els camps magnètics en algunes zones properes al forat negre estàs desordenades, formant bucles i espirals entrellaçats, mentre altres zones presenten un patró molt més organitzat.