Detingudes 10 persones que captaven combatents per al Daesh a Espanya i Marroc

0
jihad badalona
EP: Detenció a Badalona
jihad badalona
EP: Detenció a Badalona

Una operació contra el Jihadisme

La Policia Nacional ha detingut aquest diumenge 10 persones que formaven part d’una xarxa de captació i adoctrinament de combatents a Espanya i Marroc per enviar-los a Síria a combatre a les files del Daesh (l’autodenominat Estat Islàmic).

L’operació s’ha portat a terme en col·laboració amb la DGST del Marroc i ha estat coordinada pel titular del jutjat central d’instrucció número 5 i la Fiscalia de l’Audiència Nacional i, segons la policia, “continua oberta”.

Entre els deu detinguts, sis han estat arrestats a la ciutat marroquina de Casablanca i quatre a Espanya, concretament a les localitats de Badalona (Barcelona), Toledo i Xeraco (València).

Entre els arrestats a Espanya hi ha dues dones de nacionalitat marroquina i dos homes: un d’origen marroquí amb nacionalitat espanyola, i l’altre un musulmà convers de nacionalitat portuguesa.

Després de les detencions, les forces de seguretat han procedit a registrar els seus domicilis, en què s’ha intervingut molt material informàtic i documentació diversa, tot això està pendent de ser analitzat.

Tots formaven part activa d’aquesta xarxa amb dimensió internacional que operava sobretot a Espanya i Marroc. Amb aquestes detencions, Interior considera neutralitzada “una plataforma molt activa que tenia com a objectiu principal incrementar de manera continuada els actius de l’organització terrorista Daesh”.

Segons les investigacions, el grup havia establert ja una sèrie de ramificacions a Espanya i Marroc, havia creat connexions d’àmbit internacional que superaven el contacte amb terroristes ubicats a zones de combat.

Això els permetia disposar de dades en temps real de les circumstàncies que facilitaven o impedien els desplaçaments de voluntaris a engrandir les files de l’Estat Islàmic.

[quote]El procés de funcionament del grup desarticulat s’iniciava quan algun dels seus membres mostrava públicament el seu ple i absolut compromís amb l’organització terrorista Daesh, justificant les seves accions terroristes i acatant totalment el seu ideari, sobretot a les xarxes socials.[/quote]

AÏLLAVEN ELS CAPTATS

A partir d’aquí, la tasca de captació de l’entramat es dirigia sobretot a subjectes que interactuaven amb la xarxa i mostraven afinitat ideològica respecte als seus plantejaments, cosa que propiciava la connexió amb subjectes radicals, el procés de captació dels quals es veia accelerat.

Després, la xarxa procedia a l’aïllament dels nous membres, i estaven autoritzades només les relacions entre els components del grup.

Una cop seleccionats els candidats, i finalitzat el procés, es donaven les instruccions concretes per perfeccionar el desplaçament a la zona de combat de destí, en el moment i de la forma oportuna.

La transmissió de l’ideari jihadista es realitzava en comunicacions amb un elevat grau de privacitat, cosa que aconseguien mitjançant l’ús de plataformes virtuals de comunicació, que servien de filtre de seguretat.

L’operació ha estat portada a terme per agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional i la DGST del Marroc, en coordinació amb les Brigades d’Informació de les Direccions Superiors de Castella-la Manxa, Catalunya i València.

Tots han estat coordinats a Espanya pel titular del jutjat central d’instrucció número 5, José de la Mata i la Fiscalia de l’Audiència Nacional. L’operació continua oberta.