Detingut a França el presumpte assassí d’Eva Blanco 18 anys després de la seva mort

0
Gendarmeria
Gendarmeria
Gendarmeria
Gendarmeria

Per fi pot haver-hi justícia per Eva Blanco

RP/ Redacció. La Gendarmeria francesa amb informació de la Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous un ciutadà espanyol d’origen marroquí a Pierrefontaine Les Varans (França) per la seva presumpta implicació en l’assassinat de la jove Eva Blanco Puig, el 20 d’abril del 1997, a Algete (Madrid), ha informat la Guàrdia Civil per mitjà d’una nota de premsa.

El cos sense vida de la jove va aparèixer a la cuneta, en un paratge anomenat Las Pesqueras, al costat d’una rotonda de la carretera M-100 amb evidents signes de violència, i l’autòpsia va revelar que la jove havia rebut una vintena de punyalades repartides per la nuca, part posterior del coll i esquena.

De la mateixa manera en aquesta autòpsia es van obtenir mostres d’ADN d’un home, que finalment han resultat determinants per a la localització de la persona detinguda.

Arran del troballa del cos de la jove va començar una investigació duta a terme pel Grup d’Homicidis de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, operació coneguda amb el nom d”Operació Pandilla’.

Les investigacions portades a terme en el marc d’aquesta operació, que s’ha prolongat durant els últims 18 anys, es van centrar inicialment en els cercles més pròxims de la víctima, com amics, familiars i coneguts, si bé els resultats que es van anar obtenint van ser infructuosos.

CENT LÍNIES D’INVESTIGACIÓ

Durant aquests divuit anys, s’han iniciat més de 100 línies d’investigació, en què s’ha sol·licitat col·laboració ciutadana i dels mitjans de comunicació diverses vegades i on un gran nombre de persones anònimes han contactat amb la Guàrdia Civil, han facilitat diferents dades, i s’han obtingut fins i tot manifestacions que han aconseguit mantenir activa aquesta investigació.

La línia d’investigació que finalment ha resultat definitiva s’ha centrat en un entorn de persones molt concret i que finalment ha permès estrènyer el setge en el presumpte autor, home resident a la localitat francesa de Pierrefontaine Les Varans, el qual va sortir d’Espanya l’any 1999.

Per a aquests tasques han estat claus els treballs en genètica forense sobre estudis d’ADN efectuats per l’Institut de Ciències Forenses de la Facultat de Medicina de la Universitat de Santiago de Compostel·la i del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil. La investigació s’ha desenvolupat de manera conjunta amb la Gendarmeria Nacional francesa i s’ha aconseguit localitzar el detingut a França.

La detenció s’ha produït a les 14.30 hores d’aquest dijous a partir d’una Ordre Europea de Detenció i Lliurament emesa pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Torrejón de Ardoz i executada per la Cour d’Appel de Besançon. En el dispositiu d’arrest també hi han estat presents els investigadors de la Guàrdia Civil. El presumpte assassí té 52 anys i és natural de Tassa (Marroc). Serà traslladat a Espanya per continuar la investigació.