Detinguts a Arbúcies dos germans per finançar Estat Islàmic

0
Estat Islamic Catalunya
Foto: Europa Press

Els germans, de nacionalitat marroquina i residents en aquest municipi gironí, són els primers detinguts per finançament de Daesh a l’Estat espanyol

Agents de la Guàrdia Civil han detinguts aquest dimecres dos germans de 33 i 22 anys, de nacionalitat marroquina i residents a Arbúcies, per delictes de finançament de terrorisme gihadista, col·laboració amb grup terrorista i autoadoctrinament.

En declaracions a RAC1, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, ha expressat que “els dos detinguts feien vida normal” i un d’ells estava casat amb una veïna que era natural de la població, amb qui tenia dos fills. Garriga ha comentat que “res els feia sospitar” que poguessin estar involucrats amb Estat Islàmic i ha demanat prudència fins que no es resolguin les investigacions per part de la Guàrdia Civil.

Segons ha informat Interior, es tracta de la primera investigació a Espanya en què s’aconsegueixen evidències concretes que demostren la feina de remeses de diners des d’Europa per facilitar l’operativa del grup terrorista Estat Islàmic (també conegut com a Daesh) i en concret per facilitar els desplaçaments d’operatius per a la seva integració a les files del grup terrorista.

Els dos detinguts, al costat d’una tercera persona -un altre germà que es creu mort a Síria- feien arribar els fons als administradors de Daesh utilitzant la intermediació d’identitats falses atribuïdes als gestors de Daesh. Els investigadors creuen que aquestes suposades identitats formen part del centre de captació econòmica internacional de Daesh.

La mort d’un dels germans a Síria, que es va desplaçar a zona de conflicte juntament amb la seva dona i dos fills per integrar-se en Daesh, no va fer que cessessin els enviaments de fons des d’Espanya. Els investigadors han constatat que aquesta activitat tenia un caràcter permanent que proporcionava suport financer al grup terrorista.

Després de la detenció, els agents estan procedint al registre dels domicilis per obtenir nous elements que permetin un major coneixement dels vincles dels detinguts amb els administradors financers de Daesh i les seves suposades identitats, amb vistes a aclarir completament aquestes activitats.

Des de l’elevació al Nivell 4 d’Alerta Antiterrorista (NAA-4) el 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les investigacions relacionades amb estructures tant operatives com logístiques de caràcter transnacional.

Així, Interior ha destacat la importància que té la interrupció dels circuits de captació i enviament de gihadistes, així com dels fluixos financers que permeten el manteniment d’estructures i el desenvolupament d’operacions a Europa.