Detinguts a Lleida per engreix il·legal de bestiar boví

0

Se’ls acusa de suposats autors d’un delicte continuat contra la salut pública, falsedat documental i pertinença a grup criminal organitzat

La Guàrdia Civil ha detingut 14 persones, deu homes i quatre dones d’entre 43 i 73 anys, a les províncies de Lleida, Saragossa i Osca acusats d’engreixar il·legalment bestiar boví. Se’ls acusa de suposats autors d’un delicte continuat contra la salut pública, falsedat documental i pertinença a grup criminal organitzat.

L’operació, batejada com a ‘Pakito’s’, va començar quan a finals del 2014 el Seprona de la Guàrdia Civil d’Osca va tenir coneixement de presumptes pràctiques d’engreix il·legal de bestiar boví en granges de les comarques de la Litera i el Bajo Cinca.

Les diligències van ser lliurades al jutjat d’instrucció 1 de Montsó (Osca), ja que apuntaven que presumptament s’estaven subministrant productes promotors il·legals de creixement i substàncies prohibides beta-antagonistes per a l’engreix il·legal, en diferents explotacions de bestiar boví en granges d’Osca i Saragossa i el seu posterior sacrifici en escorxadors d’Aragó i Catalunya.

Tot això a càrrec d’un grup criminal organitzat per a la distribució i administració de substàncies prohibides d’engreix animal i posterior exportació de la carn a diferents països sobretot d’Europa.

Com a conseqüència de la informació adquirida es van realitzar inspeccions en més de 30 instal·lacions i es van prendre mostres de pinso, aigua, orina i pèl en explotacions ramaderes, així com de carn en escorxadors.

El setembre del 2015 van ser detinguts dos ramaders a la província d’Osca com a presumptes integrants de la trama, i el febrer del 2016 es va constituir un equip de treball juntament amb Mossos d’Esquadra.

Els investigadors van concloure que els ramaders introduïen a l’aliment dels animals unes substàncies beta-antagonistes i de difícil detecció, i després administraven dexametasona, en l’última fase de criança dels animals.

D’aquesta manera s’aconseguia un sobrepès d’entre 40 i 60 quilos per animal, fet que permetia obtenir un benefici extra per animal, ja que el preu de la carn en llotja és d’uns cinc euros el quilo.

Els departaments de Ramaderia de les comunitats autònomes van decretar la immobilització de les explotacions ramaderes afectades per evitar la distribució de carn dels animals engreixats il·legalment i el mes de juny passat el Seprona va detenir la resta de components de l’organització, suposadament involucrats en la trama.

El 2015, segons les estimacions disponibles, es van posar a la venda més d’1,3 milions de quilos de carn presumptament engreixada amb productes il·legals i que podien ser nocius per a la salut en dosis altes.

L’operació, que continua oberta, s’ha desenvolupat sobretot a les províncies d’Osca, Saragossa i Lleida, i té connexions amb altres països dins i fora de la Unió Europea; no es descarten més detencions.

Les diligències instruïdes juntament amb els detinguts van ser entregades al jutjat d’instrucció de Montsó, el qual va decretar la llibertat amb càrrecs de tots ells. L’operació ha estat desenvolupada pel Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil de la Comandància d’Osca.