Les farmàcies segueixen exigint

0
Façana d'una farmàcia
Façana d''una farmàcia | Foto: Europa Press

El divendres 27, les farmàcies catalanes van cobrar la factura de juliol. Però encara els hi deuen més de 200 milions d’euros

Passejant per l’Eixample de Barcelona s’hi pot trobar una farmàcia si no a cada cantonada, a cada dues. Al matí, la seva activitat és frenètica: gent que surt del metge i ha de comprar-se els medicaments receptats o persones grans que aprofiten el bon temps per sortir a passejar i de pas anar a buscar aquella medicina que se’ls hi havia acabat. Res no ha canviat des de divendres.

Abans de començar el cap de setmana, el govern espanyol va avisar que ja havia fet el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que va permetre a les farmàcies cobrar els 121 milions i mig d’euros que tenien pendents des de juliol. Ara bé, encara queden les factures d’agost i setembre endarrerides, a les quals se’ls hi haurà de sumar aviat la d’octubre.

“Ens van dir que dia 30 de novembre rebríem el pagament d’agost”, diu Marcos Garrido,  titular d’una de les farmàcies. “La Federació ens envia un missatge de text cada vegada que s’efectua un pagament, però de moment no ens han dit res”. Garrido no sap què contestar a la pregunta sobre si creu que els diners arribaran abans que acabi l’any.

Miquel Billoch, propietari d’una altra farmàcia, té clara la seva resposta: “els diners no arribaran abans de finals d’any”. “La Generalitat diu que depèn dels pagaments del FLA, però aquests pagaments han dit que es dividirien en 10 parts, així que no ho tindrem”. Les sensacions entre el gremi van des de la indignació a la ressignació. “Portem molts impagaments, ja no ens esperem res”, diu Garrido.

Si no s’hagués pagat juliol, hi hagués tornat a haver un retard de tres mesos en el pagament

La clientela de les farmàcies sembla que no es veu afectada per aquests impagaments. Marcos Garrido explica que moltes vegades són fins i tot més comprensius que els propis farmacèutics. “L’altre dia una senyora va entrar i em va dir que no ens preocupéssim, que els pagaments acabarien arribant”. Miquel Billoch destaca també aquesta actitud entre els compradors, però apunta que hi ha vegades que “pacients demanen medicaments cars que les farmàcies ja no tenen en stock i no el poden demanar”.

Els farmacèutics van responent entre client i client. El matí és l’hora punta del dia i mai en són prou a l’hora d’atendre. Que encara queden per cobrar més de 200 milions d’euros només se sap si s’ha vist a les notícies. Tot i que al costat del mostrador d’algunes farmàcies ja hi ha un fullet informatiu que denuncia aquests retards en els pagaments per part de la Generalitat.

“Ens estan fent servir de moneda de canvi”, diu miquel billoch

L’abonament de la factura del juliol ha estat un petit respir per a les farmàcies, però ni de bon tros suficient. “Ens serveix per no tenir forat aquest mes i poder anar retornant factures, però encara ens falta”, explica Billoch. Si no s’hagués pagat juliol, hi hagués tornat a haver un retard de tres mesos en el pagament, retard que només es va veure superat l’any 2013.

“No som els únics que patim els impagaments”, assenyala Garrido. Altres sectors com els de les residències o el de l’ortopèdia també estan pendents dels pagaments de deutes. El problema, però, és que el deute de la Generalitat amb les farmàcies no ve d’ara, sinó que es porta arrossegant des de fa quatre anys, concretament des de la tardor de 2011.

Des del sector farmacèutic fa mesos que reclamen que la Generalitat assumeixi els deutes pendents, però les negociacions acaben per no arribar enlloc. “Al principi de les reunions, on reclamàvem els interessos, la Generalitat ens va arribar a dir que si renunciàvem als interessos rebríem el pagament abans“, explica Garrido, qui qualifica la situació com a “lamentable”. Miquel Billoch avisa que el deute de les farmàcies s’utilitza entre els governs espanyol i català per retreure’s coses. “Ens estan fent servir de moneda de canvi”.