Primer dia sense enquestes electorals?

0
Papereta per a les eleccions. Foto: Europa Press
Papereta per a les eleccions. Foto: Europa Press

Des d’aquest dilluns, els mitjans de l’Estat espanyol tenen prohibit per llei publicar cap enquesta electoral. Però serveix de res aquesta prohibició?

Aquest dilluns, gran part dels diaris tant catalans com espanyols aprofitaven per recollir les enquestes publicades aquell dia i fer-ne la mitjana. Se suposa que el dia 20 era l’últim per publicar enquestes abans de les eleccions del 26-J però, igual que va passar a les generals del passat desembre, a les catalanes del setembre i a les municipals de maig de 2015, se’n seguiran publicant, tot i que fora del país.

Les d’El Periòdic d’Andorra són ja tot un clàssic. Es coneixen arreu de l’Estat a través de les xarxes socials i els mitjans digitals, ja sigui en forma de Pokémon o en forma d’aliments de mercat. Des d’aquest dimarts, el diari en publicarà una cada dia fins la jornada de reflexió.

Tanmateix, la legislació espanyola segueix inamovible pel que respecta a la publicació d’enquestes en paper. La prohibició, emmarcada dins la llei electoral, no permet publicar o difondre sondejos des de cinc dies abans dels comicis, amb l’argument de que impedeixen prendre una decisió realment lliure.

En la realitat actual dels mitjans de comunicació i de la societat en general, posar una prohibició sobre les publicacions en paper cada cop té menys sentit. Cal tenir en compte que avui totes les portades digitals dels diaris seguien mantenint les notícies sobre les enquestes i mitjanes a la portada. Estaven fetes d’ahir, però se segueixen consultant i posant en la plana principal.

La llei electoral estableix que incomplir aquesta normativa pot portar a la inhabilitació de l’exercici de periodista d’un a tres anys, a penes de presó que poden anar dels tres mesos a un any o a multes que es mouen entre els 3.000 i 30.000 euros. Són penalitzacions molt dures en un estat amb una democràcia assentada i en què la seva societat viu des de fa temps en el món digital.

L’Estat espanyol és dels pocs països que té una legislació tan restrictiva en aquest tema. Portugal i França permeten publicar sondejos fins el dia abans de les eleccions i altres països com el Regne Unit, Alemanya o els Països Baixos no tenen cap restricció en la publicació d’enquestes.

L’argument de l’impediment de prendre una decisió “realment lliure” podria ser vàlid en un altre context. Però el que és cert és que, segons les últimes dades publicades al CIS, només un de cada quatre electors va declarar que les enquestes havien influït de manera rellevant en el seu vot.

Així, a partir d’aquest mateix dimarts, hi tornarà a haver números però que en comptes de parlar de partits ho faran de fruites. Des de l’audiència probablement es mirarà amb certa expectativa, no tant pels resultats diaris dels sondejos sinó per com s’ho faran els periodistes per sortejar la prohibició de la llei electoral espanyola.