El ‘Dia Internacional dels Arxius’ se celebra a Barcelona

0

La ciutat comtal homenatja al món de les lletres, fent jornada de portes obertes a l’Arxiu Municipal

Barcelona se suma al ‘Dia Internacional dels Arxius’ que es commemora, concretament, el dia 9 de juny. Aquesta setmana és, sens dubte, una de les més comunicatives d’aquest any del món de les lletres.

Des del 7 de juny, l’Arxiu Municipal de Barcelona obrirà les seves instal·lacions per oferir als futurs assistents la possibilitat de gaudir d’exposicions, tallers, visites comentades, jornades de portes obertes i, fins i tot, de taules rodones. Unes activitats en les quals s’abordarà el paper essencial dels arxius utilitzats en el món del Periodisme com a garantia de l’accés al coneixement.

També, amb motiu d’aquesta festivitat, la secció de ‘Gestió Documental i Arxius’ de la Universitat de Barcelona organitza, sota el títol ‘Fa 80 anys a la Universitat de Barcelona: una visió de 1936’, els dies 9 i 10 de juny, una exposició per mostrar la seva documentació oficial.

L’arxiu històric, a l’Edifici Històric, presenta una mostra de diversos documents emesos per la Universitat durant un any especialment convuls per a aquest país i del que es compleix el 80 aniversari.

D’altra banda, l’arxiu intermedi Campus Mundet, es podrà visitar, veient l’exposició ‘De la creació de l’Escola Normal de Barcelona (1845), als inicis de la Gran Guerra (1914): comparativa de gènere en els estudis de Magisteri’, una mostra que permet accedir als diversos programes, assignatures i plans d’estudis destinats en aquella època a l’alumnat masculí i femení.

Per la seva banda, l’arxiu intermedi Campus Diagonal recrea l’evolució d’una de les seves facultats amb l’exposició ‘De l’Escola de Comerç i la Facultat de Ciències Econòmiques a la Facultat d’Economia i Empresa: una mirada històrica a través dels fons documentals’.

Mentrestant, l’arxiu intermedi del Campus Centri mostrarà una panoràmica de la facultat que ha estat predecessora de les actuals de Filosofia i Geografia i Història, amb l’exposició ‘Una panoràmica històrica de la Facultat de Filosofia i Lletres’.

Aquest any, com a novetat, s’afegeix a la commemoració del Dia Internacional dels Arxius l’arxiu intermedi Campus Física i Química, creat recentment. La mostra, ‘Els ensenyaments de Física i de Química a la Universitat de Barcelona, a través dels documents de l’arxiu’, recull fets assenyalats de la història d’aquests centres, hereus de l’antiga Facultat de Ciències.