En cas de noves eleccions, Alberto Garzón demana una aliança amb Podemos però des del partit ‘morat’ desconfien

Després que aquest dijous PSOE no aconseguís que Podemos i Ciutadans poguessin deixar de banda les diferències per negociar un acord de govern, la repetició d’eleccions a Espanya sembla més a prop. En aquest sentit, alguns partits ja miren de preparar les estratègies electoralistes necessàries per garantir-se un bon resultat.

En el cas d’Izquierda Unida, el seu líder, Alberto Garzón, insisteix ara en una idea que ja va expressar abans de les eleccions del 20D: una coalició electoral amb Podemos. Les negociacions amb Pablo Iglesias abans dels comicis de desembre, però, no van acabar bé ja que Podemos no estava d’acord en certs punts.

Aquesta setmana Garzón ha expressat en una entrevista que, en la seva opinió, aquesta col·laboració –que seria purament electoral- “és l’única forma de superar el PSOE”. Izquierda Unida ha estat, històricament, el partit que més perjudicat ha estat per la llei electoral espanyola, que sempre ha afavorit el bipartidisme. El 20D, els d’Alberto Garzón van obtenir un milió de vots que només es van traduir en dos escons, mentre que els 5,5 milions de vots del PSOE es van traduir en 90 diputats.

 

 

Actualment Podemos –i les seves confluències- i Izquierda Unidad-Unidad Popular sumen 71 diputats al Congrés dels Diputats. Si els d’Iglesias i els de Garzón haguessin concorregut junts a les eleccions, haguessin sumat 85 diputats i s’haguessin quedat només a tres del PSOE, que s’hagués tingut que conformar amb 88. PP i Ciutadans també haguessin perdut escons.

Amb la intenció d’aprofitar els beneficis electorals que els hi donaria un pacte, Alberto Garzón ha insistit aquesta setmana en la necessitat de que l’esquerra s’uneixi per superar el PSOE, el que els hi donaria més marge de negociació. Però no només Garzón aposta per la confluència. Ramón Espinar, portaveu de Podemos al Senat, va escriure aquesta setmana al seu compte de Twitter mostrant-se favorable a una entesa electoral amb Izquierda Unida. “És la meva opinió, però el 20D va haver un milió de vots amb els que coincidim en el substancial amb dos diputats. Si hi ha eleccions, toca entendre’s”, va escriure Espinar que, malgrat tot, rebutjava aquesta mateixa idea abans de les eleccions.

 

 

2 + 2 = 3

Però no tots a Podemos són del mateix parer que Espinar. Fins i tot hi ha qui creu que una aliança amb Izquierda Unida podria perjudica més que beneficiar la formació ‘morada’. “En política, 2 més 2 poden ser 3” valora a Diari Català un diputat proper a Pablo Iglesias que creu que el “més probable” és que aquesta confluència faria perdre vots a Podemos, el que posaria en dubte els bons resultats que l’estadística anterior atorga.

Si abans de les eleccions del 20D tant Garzón com Iglesias veien difícil una coalició, ara només un canvi de parer en la directiva de Podemos o la possibilitat real d’un sorpasso al PSOE podria fer pensar que de cara a unes hipotètiques eleccions al juny la històrica formació d’Izquierda Unida i Podemos aniran en una sola llista.