Surt a la llum una conversa on Rousseff proporciona els mitjans per evitar que l’ex-president del Brasil vagi a la presó

 

Una conversa telefònica entre la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, i Luiz Inácio Lula da Silva, difosa aquest dimecres per un tribunal brasiler, revela un intent d’evitar la possible detenció de l’exmandatari mitjançant el lliurament d’un “document” que hauria d’usar “en cas de necessitat”.

Investigadors interpreten el diàleg -gravat legalment per la Policia- com un intent de Rousseff per evitar una possible detenció de Lula. Si hi havia una ordre del jutge, d’acord amb aquesta interpretació, Lula mostraria el citat document que l’acreditava com a ministre del Govern i evitaria anar a la presó.

“T’estic enviant a Bessias (Jorge Rodrigo Araujo Messias, cap adjunt d’Assumptes Jurídics) juntament amb el paper, perquè puguis tenir-lo i usar-lo en cas de necessitat”, va dir la presidenta en aquesta breu conversa a la qual ha tingut accés el diari brasiler Folha de Sao Paulo.

La conversa es va gravar per la Policia Federal, en el marc d’una investigació per la presumpta donació d’una propietat a Lula per part d’empreses que tenien contractes amb l’estatal Petrobras. El telèfon punxat pertanyia a un assessor de l’Institut Lula, que sovint era utilitzat per l’expresident.

Tot i això, pot ser que aquesta no sigui l’única conversa entre tots dos difosa per la justícia brasilera. “Observo que en algunes converses telefòniques parlen de com influir o demanar ajuda als fiscals o als tribunals a favor de l’expresident”, ha explicat el jutge Sergio Moro en un informe publicat al portal web de la Cort.

En qualsevol cas, Moro ha aclarit que no hi ha informació que aquests presumptes intents d’influir les autoritats s’hagin dut a terme efectivament, segons indica l’agència Reuters.

Lula ja té un càrrec assegurat

Rousseff ha confirmat aquest dimecres que Lula, el seu antecessor immediat, s’incorporarà al Govern com a cap de la Casa Civil, i es convertirà en aforat al mig de les investigacions judicials en contra seva per la presumpta implicació a la trama corrupta de Petrobras.

“El càrrec de cap de la Casa Civil serà assumit per l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva”, ha anunciat el Palacio de Planalto en un breu comunicat. Jaques Wagner, que fins ara ocupava aquest càrrec, passarà a la direcció del gabinet personal de Rousseff.

La premsa ja havia avançat que Lula se sumaria a l’Executiu per protegir-se de l’ofensiva judicial en contra seva. Tot i això, des del governant Partit dels Treballadors (PT) expliquen que l’objectiu és ajudar Rousseff a superar la crisi política i econòmica.

Lula va estar detingut breument el passat 4 de març i va ser interrogat sobre la propietat d’un tríplex ubicat a l’Edifici Solaris, un condomini de luxe de Sao Paulo construït pel grup d’enginyeria OAS, involucrat a l’escàndol de corrupció de Petrobras.

 

Compartir
Article anteriorRicky Rubio i els ‘Wolves’ s’aprofiten dels Grizzlies
Article següentEl videojoc espanyol RiME es desentén de Sony
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]