La diplomàcia espanyola a Bèlgica intenta boicotejar un acte sobre independència

0

La representant de l’Estat a Bèlgica es presenta com estudiant a un acte del Diplocat per criticar la conferència que donava Amadeu Altafaj

L’ambaixada d’Espanya a Bèlgica, que curiosament no té ambaixador, ha intentat aquest dimarts boicotejar un acte dels serveis diplomàtics de la Generalitat, el Diplocat, a la Universitat de Louvain-la-Neuve, una localitat propera a Brussel·les. L’acte, un debat sota el títol Catalunya, nou Estat d’Europa? es desenvolupava amb normalitat amb les intervencions del representant permanent de Catalunya a la UE, Amadeu Altafaj, i de la jurista i professora de la Universitat Autònoma (UAB), Esther Zapater. Aquesta normalitat s’ha trencat en el torn de paraules, on moltes mans s’han aixecat i on una de les primeres a parlar ha estat Laura Martínez, actual consellera de l’ambaixada espanyola, però que s’ha presentat a l’acte com a estudiant de màster.

“No crec que això sigui un debat acadèmic”, ha començat la seva intervenció, en la que ha reclamat tenir “el mateix temps que el senyor Altafaj” per parlar com a representant del “52% dels catalans que van votar en contra” de la independència el passat 27S. A mesura que el seu discurs pujava de to, el moderador del debat -el professor de Ciències Polítiques de la universitat amfitriona, Michel Liegeois- li recordava a Martínez que altres persones havien demanat la paraula i que havia de concretar una pregunta. Quan la suposada estudiant s’ha identificat com consellera de l’ambaixada espanyola, la reacció dels assistents i ponents ha estat clarament negativa. “No sé com és la diplomàcia espanyola, però està clar que el que ha fet no és la forma més diplomàtica de fer les coses”, li ha etzibat Liegeois.

 

Paper de la UE

Durant l’acte, tant Altafaj com Zapater han reivindicat un paper més actiu de la Unió Europea en els processos d’independència que es puguin obrir al seu interior. Per a la professora de la UAB, la Unió Europea “ha de pronunciar-se sobre una declaració d’independència”, en referència a la possible culminació del procés a Catalunya. Més pessimista s’ha mostrat Bruno Coppieters, politòleg de la Universitat Flamenca de Brussel·les (VUB), qui considera que l’actual UE “és hostil als processos d’independència”. Zapater ha recordat que, en tot cas, si la independència de Catalunya es materialitzés, hi hauria “una cascada de demandes” de ciutadans catalans davant els Tribunals europeus.

 

Compartir
Article anteriorFinalitza el motí del CIE d’Aluche
Article següentDirigeix un assalt armat contra la seva exempresa al Baix Llobregat
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]