El doble de vots per correu que a les eleccions passades

0
Vots abstencio electoral eleccions
Recompte de vots en uns comicis | Foto: Europa Press

Les peticions de vot per correu per aquestes eleccions s’han disparat i han arribat a xifres que doblen les de les generals del desembre

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) és l’organisme encarregat de tramitar el vot per correu i comptabilitzar-lo. Segons les darreres dades, publicades pel Ministeri de l’Interior, hi ha hagut 1.452.988 sol·licituds de vot per correu a l’Estat espanyol, quasi el doble que les que hi va haver per a les eleccions del 20-D, on la xifra va ser de 793.112 peticions.

La xifra per al 26-J quasi dobla a la dels comicis del desembre i marca uns màxims històrics, el que portaria a pensar que les enquestes que preveien una caiguda de la participació a l’haver-se de repetir eleccions en un període de sis mesos estarien equivocades.

La sensació que transmeten les dades és aquesta, tot i que una explicació igualment vàlida i probable és que els últims dies de campanya i les eleccions coincideixen amb Sant Joan, festa en molts llocs i data ben propera al cap de setmana.

Pel que fa a les dades a Catalunya, també doblen les xifres respecte a les eleccions passades. Un total de 173.521 votants han fet la petició per correu per al 26-J, mentre que la xifra de les eleccions passades va ser de 80.713 peticions. L’increment de sol·licituds s’ha donat a les quatre circumscripcions electorals.

A Barcelona, 136.606 persones han demanat el vot per correu davant de les 61.513 que ho feren al 20-D. A Girona han passat de les 6.605 peticions al desembre a 13.050 per a les del proper diumenge, mentre que a Lleida ho han demanat 9.980 – davant els 4.900 del 20-D – i a Tarragona 13.885, doblant la xifra de 7.795 vots del desembre passat.

El termini per sol·licitar el vot per correu es va acabar el dijous 16 i les persones que ho van fer rebran les paperetes abans del 19 de juny. S’haurà d’anar a Correus a entregar el vot abans del 22 de juny per a què arribi a les meses electorals a temps. Pel que fa als votants que resideixen a l’estranger, les xifres no han variat gaire respecte al 20-D tot i que s’han trobat problemes a l’hora d’escollir paperetes.