Dolores Redondo guanya el Planeta amb “Todo esto te daré”

0

Nascuda a Sant Sebastià el 1969, Redondo és autora de l’anomenada trilogia del Baztan, que formen “El guardià invisible”, “El llegat dels ossos” i “Ofrena a la tempesta”, novel·les negres ambientades a Navarra i en les quals barreja la trama clàssica amb notes fantàstiques extretes de la mitologia basconavarresa

L’escriptora Dolors Redondo, guanyadora del LXV Premi Planeta de Novel·la amb ‘Todo esto te daré”, ha explicat que la història versa sobretot sobre l’amistat adulta entre tres homes amb ingredients de compromís, perversió i honor, i representa també a “nobles bressolats en els seus propis privilegis.

En la roda de premsa posterior a la concessió del premi, ha explicat que aquesta història és un al·legat contra la impunitat i representa a aquests nobles amb vells privilegis i “a aquest tipus de família que per desgràcia existeix i que surt impune de qualsevol problema que l’envolti”.

“És sobre les coses que no arribem a saber de la persona a la qual creiem conèixer millor”, ha explicat Redondo, que ha revelat la importància de la influència de la família política del marit mort, de la qual el vidu no tenia notícia.

A “Todo esto te daré”, un suposat accident de trànsit porta un famós escriptor a descobrir la doble vida d’Álvaro Muñiz de Dávila, i fa aflorar, juntament amb un guàrdia civil retirat i un capellà amic del difunt, els més obscurs secrets d’una família d’antiga nissaga. Segons la mateixa autora, és una obra que parla de la cobdícia i que està ambientada a Galícia, a la Ribeira Sacra.

El finalista ha estat Marcos Chicot

Marcos Chicot, nascut a Madrid el 1971, ve del món de l’autopublicació. Chicot és autor d'”Hermandad” i “El asesinato de Pitágoras”, dos “thrillers” que l’han posat al capdamunt de les llistes de vendes.

Justament amb “El asesinato de Pitágoras” va quedar entre els finalistes del Planeta fa quatre anys, com ell mateix ha recordat a la gala d’aquest dissabte. “Com que va ser un resultat prometedor, vaig decidir reincidir com a assassí de filòsofs”, ha explicat Chicot amb humor.

“El asesinato de Sócrates” se situa a Grècia a l’any 437 aC. Segons l’oracle de Delfos, Sòcrates morirà a mans d’un home de clara mirada. Querofont, el seu amic i deixeble, s’obsessiona amb Perseu, els ulls del qual, gairebé transparents, oculten una terrible veritat.

Entrega de premis

En aquesta 65a edició del Premi Planeta de novel·la s’hi han presentat 552 originals, una xifra rècord en la història del Planeta, el premi literari en llengua castellana amb més dotació: 601.000 euros per al guanyador i 150.250 euros per al finalista.

El jurat d’aquest any el formaven Alberto Blecua Perdices, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs, Fernando Delgado i Emili Rosales, en qualitat de secretari amb vot.

El premi s’ha entregat durant un sopar al Palau de Congressos de Barcelona presidit pels reis i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. També hi han assistit la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el ministre Rafael Catalá.