Domènech, a Sánchez: “El pacte d’investidura va en contra del 80% dels catalans”

0
investidura
El candidat a la presidència, Pedro Sánchez. Foto: Europa Press

En una sessió d’investidura que es preveu fallida, les interpel·lacions dels grups catalans al candidat a la presidència Pedro Sánchez en el referèndum d’autodeterminació a Catalunya, exclòs del pacte que va subscriure el secretari general socialista amb Ciutadans 

 

En un el segon dia d’una sessió d’investidura que té els números de cloure fallida, el referèndum d’autodeterminació de Catalunya i les eleccions del 27 de setembre han centrat la major part dels debats entre els grups parlamentaris catalans al Congrés i el candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez (PSOE).

El socialista ha sigut meridianament clar, quan Pablo Iglesias ha explicat al faristol els motius del sentit de vot de Podem a la investidura- entre ells, la no resolució del dret a decidir -: “No permetré que la governabilitat d’Espanya descansi sobre els independentistes“.

 

Domènech: “El pacte d’avui va en contra del 80% dels catalans”

El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, també ha intervingut al ple d’investidura, després de l’acord de la fracció catalana del grup de Podem per repartir-se els temps i torns de paraula. Domènech ha reivindicat que “el pacte d’avui diu que la realització d’un referèndum no es pot fer i això es gira en contra del 80% dels catalans”.

Sobre l’acord per facilitar la investidura a Pedro Sánchez per part de Ciutadans – només sumen 130 vots, de 350 -, Domènech ha etzibat que “no oblidarem que aquí qui ha lluitat contra la crisi i desafiat el sistema polític ha estat la gent a les fàbriques, als carrers, a les places”. “Són qui porten l’esperança càlida del canvi, i avui no votem aquesta esperança”, ha conclòs amb el posterior petó amb Iglesias.

“No tracti els catalans com a subjectes d’un motí sediciós”

Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha començat el seu discurs en el ple  explicant que “Catalunya ja està en l’escenari de desconnexió, d’acord amb el mandat de les urnes del 27 de setembre”. “Vostè parla de desafiament de Catalunya, com si els dos milions de catalans que van votar el 27 de setembre fossin subjectes d’un motí sediciós“, ha dit indignat el líder d’ERC.

“Vostè pretén ser president del govern d’Espanya amb un 22% de vot”, ha declarat Tardà en el no als republicans a la investidura de Sánchez. A més, el veterà portaveu d’Esquerra ha recordat que “sempre que un dirigent espanyol ens ha demanat progrés, ens hem sentit concernits i interpel·lats i hem col·laborat. Vam proclamar la República catalana i a les 72 hores vam sumar-nos a l’espanyola”. “Però vostès ens van tirar enrere l’Estatut i ja no ens creiem res”, ni “l’apoyaré de Zapatero”, ha matisat.

Homs repta Sánchez a tornar a consultar l’Estatut de 2006

El líder de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, ha assegurat aquest dimecres que a Catalunya “no hi ha una crisi de convivència”, com havia apuntat ahir Pedro Sánchez, sinó “problemes de pobresa, atur i gent sense esperança”. Homs ha arrencat la seva intervenció amb l’absència dels escons populars.

El portaveu del grup liberal català ha tornat a posar en joc parlamentari l’Estatut, i ha insinuat que “si no s’hagués votat afirmativament, no hauria entrat en vigor”. I Homs ha posat al candidat a la presidència un repte sobre el faristol: sotmetre l’Estatut a votació un altre cop. Tot i que l’aposta d’Homs és que no aconseguiria “ni un 10% de suports”, els ha preguntat contundentment si “s’atreveixen”.

Malgrat que el sentit de vot de DiL serà negatiu avui, el seu portaveu ha demanat a Sánchez que “parli clar”: “estarem expectants, oberts a un diàleg sense vetos”, ha dit, perquè considera el seu grup “la pedra angular perquè aquest sigui un govern de canvi”. “Posem el comptador a zero”, si s’accepta, en paraules d’Homs, “la realitat plurinacional i la celebració del referèndum”.

 

Avui, com ahir, Sánchez no convenç els catalans, de la mateixa manera que a la majoria de l’arc parlamentari. Dilluns vinent es reprèn la sessió.