El líder de EnComúPodem al Congrés, Xavier Domènech, ha afirmat que un Govern central del PSOE amb C’s “no seria una alternativa assumible” per a la seva formació

 

“Una alternativa del PSOE amb C’s no respon per a res a allò que expressem nosaltres”, ha argumentat després de ser preguntat per la possibilitat d’un acord entre PSOE i C’s per formar el Govern central, que podria tirar endavant amb l’abstenció del grup de Podem.

El diputat d’EnComúPodem ha opinat que aquest és un escenari de “política ficció” i no ha aclarit si es plantejaria abstenir-se. Tot i això, ha remarcat que “no seria una alternativa assumible” perquè no representa el que expressa la seva formació. “Però estem avançant escenaris que no s’han donat ni s’han construït, ningú ha parlat”, ha afegit.

Rajoy, “en cap cas”

Preguntat per si el candidat proposat pel Rei hauria de ser el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, o el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el diputat ha dit que des d’EnComúPodem ja es va proposar “una alternativa que passa per construir una aliança en la qual hi hagués Pedro Sánchez”, però a dia d’avui “no està en condicions de garantir” el seu suport perquè encara “no hi ha hagut cap conversa”.

“Mariano (Rajoy) en cap cas, amb tots els respectes, podria ser-ho (amb Sánchez), però hauríem d’estar negociant públicament i parlant, això en aquests moments encara no s’ha donat”, ha dit en una entrevista en RNE.

Domènech considera que l’ideal seria que els diferents actors polítics parlessin prèviament i en funció d’això parlessin amb el Rei. A més, ha explicat que anirà a la Zarzuela amb la mateixa proposta que va portar en la passada ronda de contactes.

“L’alternativa que plantegem passa amb un pacte PSOE-Podem i les confluències, és l’alternativa que cal treballar”, ha subratllat. A Domènech el sorprèn que “els diferents candidats vagin al Rei perquè els proposi a ells ser candidats sense parlar abans”.

Domènech ha dit que el que planteja ara el PSOE és que “vol parlar a la seva dreta i a la seva esquerra”, és a dir amb C’s i amb Podem, tot i que tinguin programes “bastants antitètics”. “Difícilment podrem compartir una alternativa, és en l’únic en què coincidim amb C’s ara mateix”, ha dit, tot i que considera que “fins i tot queda molt camí per recórrer a construir aquesta alternativa”.

Preguntat per si al seu grup estarien disposats a donar suport des de fora un hipotètic Govern central de Sánchez i a rebaixar la demanda d’entrar en aquest executiu, Domènech ha eludit contestar i ha dit que “avançar això quan encara ningú s’ha assegut en una taula a parlar gairebé és impossible”.

A més, ha explicat que la seva proposta de construir una alternativa amb el PSOE passa per “fer-los a tots correponsables de la mateixa” i no consisteix només en una cosa “programàtica”, sinó en una alternativa de Govern espanyol.

Sobre la condició d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, el diputat ha dit que no es pot renunciar a una cosa que es creu profundament com una solució: “No podem renunciar a una cosa que creiem que és profundament la solució per al conflicte entre Catalunya i Espanya”, ha dit, tot i que ha admès que una consulta “no és una línia vermella per seure a parlar”. “Creiem que podem convèncer el PSOE que és la millor opció i volem escoltar les seves”, ha afegit.