El multimilionari republicà guanya amb diferència les primàries mentre Sanders es consolida per davant de Clinton

Noticia relacionada: Guia per entendre les primàries nord-americanes

Les primàries a l’Estat de New Hampshire -les segones després d’Iowa- no han deixat marge per a la sorpresa respecte al que deien els sondejos. Donald Trump, el multimilionari de Nova York ha guanyat aquesta matinada als seus rivals republicans amb una amplia majoria, deixant en tercera posició Ted Cruz amb un 11,5% dels vots, seguit de Jeb Bush -germà i fill d’ex presidents- amb 11,2%, mentre que Marco Rubio, una de les esperances dels republicans per conquerir els llatins, ha quedat en una pobre cinquena posició amb un 10%.

La sorpresa entre els republicans l’ha donat un fins ara desconegut John Kasich, governador d’Ohio i que ha aconseguit arrencar més del 16,5% dels vots per situar-se segón i posicionar-se com algu a tenir en compte d’aquí en el futur. Com a mínim, si més no, per les següents primàries, les de Carolina del Sud. Diuen que si un candidat surt viu de Carolina del Sud, pot afrontar amb ganes el ‘superdimarts’, previst per l’1 de març -on estan en joc els vots de desenes d’Estats-. Kasich sembla doncs haver entrat a la partida.

El bandol demòcrata, en canvi, sembla virar cap a Bernie Sanders. Aquest afable home d’esquerres (“tot el d’esquerres que pots ser als EUA sense ser titllat d’antisistema”, com el defineix el periodista Ramón Lobo) s’esta imposant a l’hora de la veritat a Hillary Clinton, que només va aconseguir una pírrica victòria a Iowa (amb poca trascendència matemàtica). Cada vegada són més els analistes que creuen que tornem a estar davant el que va passar el 2008, quan a Clinton li va adelantar en poc temps -i contra totes les enquestes- un aleshores gens favorit senador anomenat Barack Obama.

Buscant els avals

Els republicans, molts més que els demòcrates en aquesta lluita que són les primàries, tenen ara uns dies per fer valdre els seus resultats i seguir buscant avals i finançament, increiblement determinants per a cada candidat si vol continuar a la lluita. Està clar que Kasich ara passa per un bon moment. Des de la presitigiosa Foreign Policy, parlen ara com de la seva oportunitat per aconseguir el suport necessari per consolidar-se a la competència de Trump de cara al superdimarts.

Per la seva banda, Donald Trump, que ja ha repetit en diverses ocasions que de perdre les primàries no tindria cap problema en presentar-se com independent, supera l’ensurt d’Iowa on va veure que el seu marge amb els rivals no es tant gran com els minuts de televisió i les enquestes semblaven augurar. Tot i això, Carolina del Sud i especialment el ‘superdimarts’ seran els encarregats de posar a cadasqú al seu lloc. També a Trump, que podria veure com l’intent de ser el candidat republicà es confirma o es desvaeix.

Força feina els propers dies té Hillary Clinton, superada per Sanders en més de 15 punts a New Hampshire. Alguns analistes a Politico i Foreign Policy veuen dificil que l’ex primera dama aconsegueixi el vot d’aquells desencantats amb els polítics de Washington, però encara té marge per identificar els punts febles que estan donant molta vida a Sanders i que podrien acabar desenvocant en una competició a tres per la presidència, entre Sanders, Trump i qui sap si Rubio o Cruz.