El multimilionari guanya a les primàries de Michigan i Mississippi i supera les derrotes del cap de setmana i la campanya del stablishment

 

Donald Trump ha guanyat amb molta comoditat als Estats Michigan i Mississippi en les primàries celebrades aquest dimarts. El magnat novaiorquès ha passat per sobre de Ted Cruz y Marco Rubio i agafa encara més distància en la carrera per ser el candidat republicà en les eleccions presidencials de novembre.

El proper dimarts dos Estats, Ohio i Florida, reparteixen tants delegats –i tots als guanyador, no proporcionalment com fins ara- que si Trump guanya en, com a mínim un d’ells, podrà quasi declarar-se ja com a nominat. Ho té molt bé: a Ohio lidera amb estret marge les enquestes però a Florida la diferència amb els seus rivals és molt més gran al seu favor.

En la seva compareixença posterior a conèixer els resultats aquesta matinada, Trump va celebrar la victòria per partida doble: d’una banda pel que suposa en la carrera cap a la nominació; i de l’altra per haver guanyat simbòlicament la campanya en contra seva que aquesta darrera setmana s’ha accentuat des de líders del Partit Republicà, com Mitt Romney, que senyala a Trump com una amenaça “pels valors que sempre ha representat” el Partit.

“L’hostilitat no funciona contra tothom”, ha dit exultant Donald Trump, que ha atac als seus dos màxims rivals, Ted Cruz i Marco Rubio. Precisament el primer, al que Trump ha qualificat de “mentider”, és ara per ara l’única alternativa a Trump. Una alternativa sense gaire força, ja que excepte victòries en Estats petits, no té gaires motius per a l’esperança.

 

Encara hi ha partit entre els demòcrates

Al Partit Demòcrata tot sembla també favorable a un dels candidats, Hillary Clinton, malgrat en cada primària el seu rival, Bernie Sanders, aconsegueix rescatar algunes victòries que allarguen l’espera de l’ex Secretària d’Estat per ser nominada com candidata demòcrata. Els analistes més reputats coincideixen en que la derrota de Clinton a les primàries de Michigan és un cop moral –més que real en nombre de delegats- del que la candidata es pot recuperar dimarts que vinent però la fa tornar a la realitat després d’una setmana on ha concentrat més els seus atacs en Donald Trump en el que encara és el seu rival.

Compartir
Article anteriorArriben novetats a Star Wars Battlefront
Article següentVIDEO – Ada Colau topa amb dos militars
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]