‘Dones (bastant) perdudes’ nou cicle cinematogràfic d’Isabel Coixet

0
Isabel Coixet | Diari Català
Foto: Europa Press

La Filmoteca de Catalunya obre la programació d’aquest 2016 amb el cicle cinematogràfic ‘Dones (bastant) perdudes’

La cineasta catalana Isabel Coixet ha programat el cicle cinematogràfic de “masoquisme femení” titulat ‘Dones (bastant) perdudes’ a la Filmoteca de CatalunyaFilmoteca de Catalunya amb una selecció de pel·lícules de dones arquetípiques, que obre la programació de la sala d’aquest 2016.

En roda de premsa aquest dilluns, la directora ha explicat que en la selecció hi ha pel·lícules que li han marcat i altres que considera molt bones però que han tingut poc recorregut a les sales, però totes il·lustren d’una o una altre manera aquest masoquisme d’algunes dones.

Segons ha explicat, aquests dies ha visitat una presó de dones en la qual el 85% de les preses estan empresonades perquè “han ajudat el seu marit o nuvi a passar drogues i les han atrapat a elles i a ells no”.

Aquest esperit de sacrifici i de fer-ho tot per l’altre es veu a les pel·lícules, a la literatura i a la vida. Això surt en aquestes pel·lícules“, ha dit Coixet, avisant que no totes les protagonistes són amables.

Durant gener i febrer, els usuaris de la sala podran veure la selecció internacional (no exhaustiva) plantejada per la cineasta en base al paper que han jugat les dones en la història del cinema de la mà de cintes com ‘ Party girl’, ‘Letter from an unknown woman’, ‘A woman under the influence’, ‘Kumiko, the treasure hunter’, ‘Rebecca’ i ‘Looking for Mr.Goodbar’, entre d’altres.

En aquest cicle també hi haurà una retrospectiva sobre la directora, ja que es podran veure alguns dels millors títols de la seva filmografia, entre els quals no estarà per motius de distribució comercial ‘Ningú vol la nit’, però sí ‘Mi vida sin mí’, ‘La vida secreta de les paraules’ i ‘Mapa dels sons de Tòquio’, entre d’altres.

Dones a Hollywood

Ha dit que a Hollywood s’estila actualment una presència femenina lloable de la mà d’actrius com Jennifer Lawrence, de la qual ha fet broma que sempre és tan íntegra: “Però no veig ‘Joy’ i segurament no és una pel·lícula per a mi. Jo prefereixo el personatge de Diane Keaton a ‘Loooking for Mr.Goodbar”.

“La recerca de la llibertat a qualsevol preu com a ésser humà és per a mi molt més interessant”, ha afegit Coixet a la presentació del cicle.

A més ha remarcat que dones i homes són molt diferents: “Nosaltres ens perdem més perquè ens busquem més. La meva mare té 83 anys i es continua buscant”, i ha dit que els homes decideixen un dia acceptar que són com són i no posar-se en entredit.

Coixet ha dit veure aquest personatge femení, fins i tot en amigues seves, constantment, “amb fixacions, sacrifici, empassar humiliacions”.

‘Spain in a day’

Sobre els seus pròxim projectes, la cineasta ha dit dedicar moltes hores al muntatge dels 22.000 vídeos rebuts dins del projecte ‘Spain in a day’, amb alguns materials “extraordinaris”, i amb un resultat que es podrà veure en el pròxim Festival de Sant Sebastià.

Sobre la mort de David Bowie aquest dilluns, ha dit que “ha mort un geni”, i ha revelat que li va oferir un paper per a un personatge molt petit en una pel·lícula que encara no està acabada, tot i que aquest el va rebutjar.