Drive Smart, una app rastregés el teu cotxe per reduir el tràfic?

  0
  Drive Smart, una app rastregés el teu cotxe per reduir el tràfic?

  Drive Smart, una app rastregés el teu cotxe per reduir el tràfic?
  Hi ha qui vol rastrejar per on va el teu cotxe. Però ull, que (sembla) és per una bona causa.

  Amb el que han avançat els temps i no ens alliberem dels embussos, eh? És igual que augmenti el nombre de gent que usa el transport públic, que millorin els recursos d’aquests sistemes… Al final, la veritat és que els embussos segueixen constituint un veritable problema per a la vida a les ciutats.

  I tenint en compte que vivim uns temps en els quals la tecnologia en general i internet en particular semblen anomenats a fer-nos la vida molt més fàcil, no hi ha encara cap sistema que ens ajudi en aquesta tessitura?

  Doncs sí, almenys, en període de prova. I aquesta prova està tenint lloc en una de les ciutats que més sofreix a causa dels embussos de vehicles: ni més ni menys que Nova York.

  I és que, avui dia, la ciutat novaiorquesa està fent una sèrie d’experiments amb els quals rastrejar els moviments dels seus cotxes per, d’aquesta manera, detectar patrons d’actuació i, amb sort, aconseguir eliminar els embussos… o almenys reduir-los.

  Fins a 400 cotxes monitoritzats

  En total són 400 cotxes els que estan sent monitoritzats, una mostra petita però seleccionada de tal forma que pugui considerar-se vàlida perquè els resultats siguin extrapolables al conjunt de vehicles que diàriament transiten per Nova York.

  Drive Smart, una app rastregés el teu cotxe per reduir el tràfic?

  La cosa funciona de la següent manera: tots aquells conductors que ho desitgin (i que encaixin dins del perfil buscat i seleccionat) poden apuntar-se a aquest programa desenvolupat per Drive Smart i controlat pel Departament de transport de Nova York, que s’encarreguen de monitorizar i analitzar totes les rutes que segueixen els cotxes registrats de llarg a llarg de la ciutat.

  A canvi, els conductors que col·laboren amb la iniciativa reben diverses recompenses: un descompte en la contractació de pòlisses d’assegurances, avantatges en les seves compres locals i, per descomptat, la satisfacció d’estar ajudant a rebaixar el tràfic a la ciutat.

  Els cinc factors a analitzar

  En l’experiment Drive Smart i el Departament de transport de Nova York s’encarreguen d’avaluar el comportament dels vehicles en funció de cinc paràmetres: la velocitat a la qual es condueix, els horaris dels trajectes, el consum de combustible que s’està fent, la ubicació del cotxe i els imprevists que puguin sorgir (embussos, accidents, cops de volant, canvis d’adreça…).

  Tot amb un clar objectiu: evitar els embotellaments i ajudar a congestionar el tràfic en tota la ciutat.

  Caldrà esperar un temps per comprovar si l’experiència pilot dóna els fruits esperats i, sobretot, veure si el seu model és traslladable a altres ciutats. Mentrestant, la pregunta es podria haver-hi alguna cosa així al nostre país? Podria alguna ciutat espanyola fer alguna cosa similar?

  Fins al moment no ens consta que cap ajuntament patrio estigui fent alguna cosa similar, encara que hi ha algunes iniciatives que, d’una manera o un altre, estan ajudant al fet que el tràfic disminueixi o, almenys, al fet que els conductors sàpiguen quines rutes triar i quins evitar.

  Ens referim a aplicacions com Waze o Social Drive, que proporcionen informació en temps real sobre l’estat del tràfic gràcies a les aportacions dels mateixos conductors, que s’ajuden entre si per saber què zones són les millors per conduir a cada moment.

  No obstant això, la viabilitat d’aquest tipus d’aplicacions encara no està del tot clara. El millor exemple ho trobem en Waze, que a Estats Units ja s’està trobant amb l’oposició de la Policia, que denuncia l’ús d’aquest tipus d’aplicacions per avisar també de l’existència de controls de velocitat o alcoholèmia.