La companyia nord-americana Battelle ha creat el fusell Drone Defender, que permet desactivar qualsevol vehicle aeri no tripulat a una distància de fins a 400 metres utilitzant ‘xut’ amb senyal de ràdio

Drone Defender, el fusell d'assalt anti-dron | Diari CatalàEl Drone Defender és una mena de rifle anti-drons, que els obliga a aterrar sense disparar una sola bala.

Els drons estan convertint-se en un element del nostre dia a dia, cada vegada és més habitual veure’ls i molts fins i tot es poden controlar des del nostre smartphone. I encara que en gran mesura s’usen amb fins d’entreteniment o per a gravar vídeos realment espectaculars, però això també facilita tremendament la invasió de territori privat de gravar a la veïna mentre pren el sol a entrar en espai aeri restringit o espionatge industrial.

Drone Defender, el fusell d'assalt anti-dron | Diari CatalàSegons va dir l’investigador principal del projecte, Dan Stamm, en un comunicat publicat al lloc web de l’empresa Battelle.

El Drone Defender pot ajudar a protegir-nos dels que vulguin fer-nos mal. Ens pot ajudar en nombrosos àmbits, es pot utilitzar en el jardí de la Casa Blanca, a les bases militars i ambaixades a l’estranger, a les presons, escoles o llocs històrics. Neutralitza fàcilment i amb seguretat les amenaces. El sistema funciona mitjançant la interrupció de les freqüències de radiocontrol entre el dron i el pilot. Bàsicament, això fa que l’avió no tripulat ‘crea’ que està fora de control. El dron entra en els seus protocols de seguretat que inclouen una d’aquestes tres opcions: s’atura perquè el pilot s’acosti i recuperi el control, aterra perquè el pilot pugui recuperar-los físicament o torna al seu punt d’origen

Els fabricants afirmen que el model, que té l’aspecte d’un fusell amb una antena en lloc de canó, pesa menys de cinc quilograms i es pot activar en menys d’una dècima de segon. També es detalla que el Drone Defender pot funcionar durant cinc hores seguides sense recàrrega. Per utilitzar-lo, el tirador simplement ha de detectar un avió no tripulat, registrar-lo en el visor i prémer el gallet.

Drone Defender, el fusell d'assalt anti-dron | Diari CatalàÉs el primer dispositiu portable i que pot ser operat de forma senzilla per una sola persona, amb un abast de 400 metres i que no posa en perill la seguretat de ningú, una cosa que si podria passar si algú, per exemple, és posa a pegar trets contra un dron invasor. L’abast efectiu del rifle antí-drons es pot millorar en un futur.

Un dispositiu així pot ajudar a millorar notablement la seguretat en determinats llocs i per a determinades persones la privacitat sigui susceptible de ser envaïda amb aquests dispositius, i tot sense cap risc per als que estiguin al voltant.