Detingudes per humiliar una dona amb discapacitat i incitar els seus fills a insultar-la

Agents de la Policia Nacional van detenir a finals d’octubre a Màlaga dues dones, de 30 i 35 anys, com a presumptes responsables d’un delicte d’odi en ofendre, menysprear i humiliar una dona per una discapacitat física que té. A més, haurien incitat els seus fills a insultar-la.

Les investigacions es van iniciar el 16 d’octubre, quan agents de Policia Nacional van tenir coneixement de la situació per la qual estava passant una dona, “patint des d’anys enrere constants insults i vexacions” per part dels membres d’una família de la zona nord de la capital.

La víctima, segons han informat des de la comissaria en un comunicat, “havia estat humiliada, menyspreada i insultada per diverses dones de la mateixa família arreu on la trobaven” i, a més, instaven els seus propis fills menors que la insultessin i l’agredissin.

Durant les indagacions, els agents han pogut comprovar que, suposadament, també havia estat víctima d’una agressió per part d’un jove que anava acompanyat de dos membres d’aquesta mateixa família i que, sense mediar cap paraula, es va dirigir a ella i li va propinar un cop a la cara, amb el qual li va trencar les ulleres i li va causar unes lesions per les quals va necessitar assistència mèdica, han precisat.

En el transcurs de la investigació, i tenint en compte que el fet delictiu apuntava a un presumpte delicte d’odi, es va aplicar el protocol d’actuació per a aquest tipus de conductes que vulneren l’exercici dels drets fonamentals.

Les investigacions policials, que encara continuen obertes, han permès la identificació de tres dones com a presumptes autores dels fets. Dues d’elles, de 30 i 35 anys, respectivament, han estat detingudes i posades a disposició judicial. La tercera no ha estat arrestada per trobar-se complint una sentència privativa de llibertat per altres fets.

Des de la Comissaria han recordat que des del mes de desembre del 2014 hi ha un protocol d’actuació per a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per a aquest tipus de delictes, que revisa el conjunt de conductes que vulneren l’ordenament penal i administratiu, inclou uns indicadors de polarització i recullen els indicis que han de ser degudament recopilats i incorporats en l’atestat policial amb la finalitat de dotar els fiscals i els jutges dels suficients indicis racionals de criminalitat.

A més, aquest protocol dóna suport a les víctimes dels delictes d’odi a la web del Ministeri d’Interior, que inclou informació bàsica sobre el que és un delicte d’odi, per què cal denunciar-lo i alguns consells, així com altres enllaços d’interès.

També existeixen tríptics informatius que ajuden a identificar i, en el seu cas, denunciar aquest tipus de delictes davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Els dies 14 i 15 d’octubre passat, la Comissaria Provincial de Màlaga va organitzar unes jornades sobre delictes d’odi i discriminació dirigida a agents de Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, de la Policia Local, funcionaris de presons i personal de diverses institucions per a conscienciar els agents sobre delictes d’odi i conductes de discriminació, així com prevenció i actuació davant d’aquestes per protegir els col·lectius especialment vulnerables.