Duran sobre la proposta de la CUP: “La inestabilitat ha arribat, l’espectacle ha començat”

0
El líder d'Unió, Duran i Lleida (esquerra) amb Ramón Espadaler | Foto: Europa Press
El líder d'Unió, Duran i Lleida (esquerra) amb Ramón Espadaler | Foto: Europa Press
El líder d’Unió, Duran i Lleida (esquerra) amb Ramón Espadaler | Foto: Europa Press

 

“La funció serà llarga”, adverteix el líder d’Unió

EP / El líder d’Unió, Josep Antoni Duran, ha afirmat aquest divendres que les condicions de la CUP per negociar amb JxSí evidencien que “la inestabilitat ha arribat i l’espectacle ja ha començat”.

“Estem en el primer acte. La funció pot ser llarga i, sobretot, ens pot sortir molt cara”, ha advertit en la seva carta web setmanal recollida per Europa Press, i ha rebutjat que el camí de Catalunya passi per la unilateralitat, la il·legalitat i un procés constituent.

Segons ell, era previsible que la Conferència Política de la CUP no es pronunciés aquest dijous sobre si investiran a Artur Mas president de la Generalitat, perquè “no poden ser els responsables de fer inviable el procés, però tampoc poden renegar del que són”.

Tampoc li estranya que alguns assistents a l’acte rebessin al crit de ‘President’ el cap de llista de JxSí, Raül Romeva, perquè ideològicament és allò més pròxim a la CUP: “El que em sorprèn és veure altres dirigents aplaudint en primera fila”.

Després del 27S, Duran veu en sectors de la ciutadania que no han votat Unió una creixent convicció que negociar amb el Govern espanyol és l’única solució al distanciament de Catalunya amb la resta d’Espanya.

“Hi ha un precipici profund i, en conseqüència, cal construir nous ponts”, segons ell, i advertit que als qui s’han dedicat a destruir-los, a una banda i un altre, difícilment se’ls reconeixerà la capacitat de projectar de nous.

Eleccions generals

A més, ha acusat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de fer “electoralisme” en diversos àmbits després de l’anunci que les eleccions generals seran el 20 de desembre.

“No és que els últims dies faci més inauguracions que abans; és que no record que abans inaugurés gairebé res, i ara no para de tallar cintes”, i ha lamentat que entre aquestes inauguracions no estigui la variant de Vallirana i el desdoblament de la N-340 a l’altura de les Terres de l’Ebre, entre d’altres.

També l’ha acusat d’electoralisme a l’àmbit pressupostari, en tramitar urgentment uns PGE que han rebut una “estrebada d’orelles” de la UE perquè consideren que incompliran l’objectiu de dèficit.

“Això d’utilitzar la política pressupostària per abaixar impostos –que ells mateixos van pujar– perquè ara vénen eleccions i convé guanyar com més vots millor, acaba passant factura”, ha advertit.

Concert fiscal

Sense qüestionar el concert basc, Duran ha defensat per als catalans un concert fiscal propi que acabi amb un sistema de finançament “injust i insuficient”, i per això ha insistit que, com Catalunya seguirà formant part d’Espanya, es requerirà debat i acord per negociar-lo, segons ell.

A més, ha acusat C’s de plantejar el concert basc per treure pit davant de PSOE i PP amb interès electoral, però sobretot “per tallar el pas” a les reivindicacions de Catalunya, la premissa del partit d’Albert Rivera, ha apuntat.

“Com el que li interessa al líder de C’s és el poder –a Espanya i no a Catalunya–, acusar els bascos d’insolidaris i, de pas, dificultar la reivindicació catalana, li va com l’anell al dit”, ha tancat.