Economia perseguirà la doble comissió

0
Luís de Guindos, ministre d'economia en funcions. l'incompliment | Font: EP
Luís de Guindos, ministre d'economia en funcions | Font: EP
Luís de Guindos, ministre d'economia.
Luís de Guindos, ministre d’economia.

Aliança de la xarxa Euro 6000 per a no cobrar la doble comissió, mentre Luis de Guindos adverteix que no admetrà la pràctica

Les entitats que pertanyen a la xarxa Euro 6000, Bankia i el Banc Sabadell van fer públic ahir el seu acord. L’entesa permetrà no cobrar comissió als seus clients per retirar efectiu dels seus caixers. Una mesura que afectarà als 17,730 terminals que tenen distribuïts per tota la península. Així doncs, l’aliança implicarà abaratir la retirada de diners en els caixers i per aquells clients més vinculats a les seves entitats la gratuïtat de l’operació. Una entesa que sorgeix com a resposta a la voluntat de CaixaBank, BBVA i el Banco Santander de cobrar dos euros als usuaris externs per utilitzar els seus caixers automàtics.

Símbol del Banc d'Espanya a Madrid
Símbol del Banc d’Espanya a Madrid

Ara, el Ministeri d’Economia hi intervé i adverteix al sector bancari que no es consentiran les dobles comissions. La cartera encapçalada per Luis de Guindos no descarta modificar la legislació del sector per evitar que és cobrin dues comissions per a un sol servei. L’executiu, però, només actuarà si no ho fa el Banc d’Espanya. L’entitat de Luis María Linde va sortir hores més tard a contestar a Economia, i de nou va advertir als bancs que actuaria per llei sinó aconseguien posar-se d’acord. La institució, també, va demanar al ministeri que estudiés la possibilitat de fer efectiu el canvi normatiu on s’hauria d’especificar clarament la prohibició de cobrar dos comissions per a una mateixa retirada de diners. Una posició que ve a enfortir les declaracions que el governador del Banc d’Espanya ja va fer el passat mes de juliol i agost.

Malgrat les queixes d’associacions de consumidors, com Facua o Adicae, i les advertències dels ens reguladors i supervisors, com el Banc d’Espanya i el Ministeri d’Economia, les entitats bancaries segueixen sense posar-se d’acord. En el rovell de l’ou la discussió gira entorn la comissió a suprimir. Per un cantó, CaixaBanc, BBVA i el Banc Santander són partidaris de prescindir del càrrec d’intercanvi que repercuteixen les entitats emissores de les targetes per la seva utilització en terminals d’altres bancs. Per l’altre, la xarxa Euro 6000 ( integrada per Kutxabank, Ibercaja, Grupo Liberbank, BMN, Abanca, Unicaja, Caja España-Duero, CajaSur, Caixa Ontinyent, Colonya Caixa Pollença i Cecabank) proposa eliminar la comissió cobrada en els caixers, tot argumentant, que la taxa que ells cobren als seus usuaris ha estat referendada en la signatura del seu contracte. En els propers dies els bancs de ServiRed intentaran consensuar una política comú. Alhora estudiaran la proposta de CaixaBank i el BBVA de repartir-se la comissió de dos euros entre el banc propietari del caixer i l’emissor de la targeta, que de moment no convenç a la resta.