Eduard Toda, l’egiptòleg català desconegut

0
Any Toda/TWITTER | Diari Català
Foto: Any Toda/TWITTER

Eduard Toda i Güell va ser un dels personatges clau de la Renaixença

Avui, dia 27 de maig de 2016, s’inicia el 75è aniversari de la mort d’Eduard Toda i Güell, una figura catalana clau a la Renaixença. Nascut l’any 1855, Toda va ser cònsol, home culte, egiptòleg català, mecenes i un gran viatger.

Eduard Toda morí el 26 d’abril de 1941, amb 86 anys i fou enterrat dins una tomba de pedra picada, tocant la paret del creuer de l’església gran del monestir. Abans, però, va deixar un gran departament literari de grans obres educatives, com per exemple, ‘Poblet Descripción histórica’, a Reus, l’any 1870, ‘Annam and its minor currency’ a Shangai l’any 1882, ‘Macao, records de viatge’, en 1883, o bé, ‘Poblet. Records de la Conca de Barberà’ a Barcelona, de nou al ’83.

 

Com se li pot homenatjar? Doncs, la primera activitat commemorativa tindrà lloc aquest diumenge. S’anomenarà ‘Passeig literari per l’Escornalbou de Tota’ per rememorar l’etapa que el Castell-Monestir d’Escornalbou va reunir durant els anys 20 del segle XX a tota la intel·lectualitat catalana de la Renaixença.

La gent vol saber de Toda i, per això, a través d’exposicions, conferències, cicles de lectura, itineraris teatralitzats i lectures de textos s’actualizarà aquest personatge per la gent del segle XXI.

Un dels esdeveniments més importants succeirà dient-se ‘Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric’, patrocinat per l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Conselleria de Cultura, que han organitzat més de 20 activitats que abordaran la figura polifacètica de Toda des de punts de vista diferents per ésser més reconegut.