EEUU i 11 països més aproven finalment el TPP

0
S'aprova el TTP, el tractat que abarca l'àrea de lliure comerç més gran del món

S'aprova el TTP, el tractat que abarca l'àrea de lliure comerç més gran del mónS’aprova el tractat que abarcarà l’àrea de lliure comerç més gran del món

Aquest dilluns es va aprovar l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (conegut com a TPP per les seves sigles en anglès) entre dotze països: Austràlia, Brunei, Canadà, Estats Units, Japó Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Perú, Singapur, Vietnam i Xile. Aquest acord suposa la creació d’una àrea de lliure comerç i d’integració econòmica entre els dotze països i en xifres, suposa un 40% del producte interior brut (PIB) mundial.

En aquest acord, però hi ha un gran absència: Xina, la segona economia més gran del món i la primera d’Àsia. Tot i que se l’hi va proposar formar part del tractat, aquesta va rebutjar-lo per les grans restriccions en alguns sectors, especialment en el financer, que hauria d’acceptar si en volia formar part. Podria doncs, tractar-se, més enllà d’un tractat amb interessos comercials, una qüestió de geopolítica. Tal com va declarar el President Obama aquest dilluns “amb més d’un 95% dels nostres clients potencials vivint fora de les nostres fronteres, no té sentit que Xina escrigui les regles de l’economia global”.

Tot i això, s’haurà veure si es ratifica aquest acord, donat que encara ha de ser aprovat pel Congrés dels Estats Units, que tot i tenir una majoria republicana a favor del tractat, hi ha una gran part principalment de legisladors demòcrates que s’hi oposen. El candidat republicà a la presidència Donald Trump ha publicat una piulada al seu twitter personal on mostra també la seva oposició a aquest tractat, titllant d’incompetent l’actual administració i assegurant el TPP es tracta “d’un acord terrible”.

Tot i que aquest tractat es presenta per part dels dirigents polítics dels 12 països com un acord positiu per a la ciutadania, ha rebut fortes crítiques per part de sindicats i organitzacions mediambientals, que asseguren que aquest anirà en detriment de la major part de la ciutadania i el medi ambient afavorint només a les grans corporacions i multinacionals.

Caldrà veure en un futur les seves conseqüències si finalment es ratifica i quines implicacions pot suposar en les negociacions que s’estan duent a terme entre la Unió Europea i Estats Units per aprovar el TTIP, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions.