El BBVA cedeix i aposta per Catalunya

0
Edifici de l'entitat bancària BBVA
Seu del Banc BBVA
Edifici de l'entitat bancària BBVA
Seu del Banc BBVA

L’entitat bancària es desdiu així del comunicat conjunt al qual va adherir-se, i afirma ara que es quedarà a Catalunya

 

La pressió interna i externa ha fet que l’entitat bancària que dirigeix Francisco Gonzàlez Rodriguez asseguri, ara, que no marxarà de Catalunya sigui quin sigui el seu futur escenari polític. Una decisió que contrasta amb la signatura del manifest de la banca que es va publicar el passat divendres. Aleshores, l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA) van alertar en un comunicat conjunt dels riscos que comportaria una eventual independència de Catalunya. En aquell moment, el sector bancari afirmava que podria produir-se una exclusió financera que els portaria a replantajar-se la seva estratègia d’implementació territorial. El posicionament de l’AEB i la CECA va comptar amb el vistiplau del Banc d’Espanya que va advertir del risc de ‘corralito’ .

El comunicat, que es va fer públic en plena campanya electoral, va indignar alguns sectors de la societat catalana. Així doncs, el Col•legi de Metges de Catalunya va remetre un comunicat al BBVA on sol·licitava de forma urgent que rectifiqués la seva postura i garantís la permanència i servei als seus clients.  El grup MED, que gestiona més de dotze mil comptes bancaris de l’entitat, també va demanar al BBVA que respectés les decisions democràtiques que pugui expressar l’electorat en cada escenari polític. L’Associació de Municipis per la Independència va seguir el mateix camí, i com a client de l’entitat, ha demanat explicacions al BBVA.

Torre Banc Sabadell
Torre Banc Sabadell

Així mateix, el Banc Sabadell ha despertat avui amb l’exigència d’una rectificació urgent” del seu posicionament. En efecte, l’Associació Nucli Estable d’Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell s’ha mostrat contrària a qualsevol posicionament polític de l’entitat per “respecte a la democràcia i a la llibertat individual” dels seus clients. A més a més, l’associació que agrupa a petits i mitjans accionistes ha advertit que els posicionaments polítics sempre fan perdre a les empreses una part o una altre dels seus clients. Tampoc descarten prendre mesures si el Banc Sabadell no rectifica, i fan al consell d’administració i a la presidència directament responsables dels prejudicis que es poguessin derivar de la seva adhesió al manifest conjunt de la banca. Tot i això, l’entitat bancària encara no s’ha pronunciat al respecte. Ara caldrà veure si Josep Oliu, president del Banc Sabadell, segueix el mateix camí que Gonzàlez Rodriguez i modula la seva posició.

Finalment, el governador del Banc d’Espanya, Jose Luis Linde, també s’ha fet enrere i assegura, ara, que el risc de ‘corralito’ en cas d’independència és “altament improbable, quasi impossible”. A més a més, ha afirmat que ni a ell ni a Europa els hi preocupa aquesta possibilitat. Unes declaracions que s’han produit avui en el Senat mentre valorava els pressupostos del 2016.